Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 68
 İndirme 17
Bolu Geçişinde Deprem Sebebiyle Meydana Gelen Deformasyonların Koordinat Dönüşümleriyle Belirlenmesi
2012
Dergi:  
İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan katkısı olmaksızın meydana gelen doğal afetler günümüzde de insan hayatını derinden etkilemektedir. Hızla gelişen teknolojiler bile meydana gelen afetler karşısında çaresiz kalmaktadır. Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtiği ortamları ve yeryüzünü sarsma olayı olarak adlandırılan deprem de bu afetlerin en başında gelmektedir.Depremler sonucu oluşan kabuk hareketleri, mühendislik yapılarında deformasyonların meydana gelmesinde başlıca sebeplerden bir tanesidir. Özellikle 1999 yıllarında Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla oluşan depremler sonucunda birçok mühendislik yapısı zarar görmüştür.17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 depremleri sırasında kırılan fay sebebiyle bina, yol ve viyadük gibi birçok mühendislik yapısı hasar görmüştür. Hasar gören mühendislik yapıları arasında, deprem sırasında yapımı süren ve ülkemiz ulaşım ağına büyük katkılar sağlayacak olan Bolu viyadüğü de zarar görmüştür. Çalışmaya konu olan Bolu viyadüğü, Bolu dağı projesinin bir bölümüdür ve Türkiye’nin kuzey orta bölümünde yer almaktadır. Proje, Bolu’nun batı kısmındaki ulaşım koşullarını iyileştirmek üzere gerçekleştirilmiştir. Kaynaşlı/Bolu’dan başlayıp Elmalık/Bolu’da biten Bolu geçişi yaklaşık 25 km uzunluğundadır, iki viyadük ve bir tünelden (gidiş-geliş olmak üzere iki tüp) oluşmaktadır. 12 Kasım 1999 depremi, deprem sırasında inşaat halinde olan, Bolu viyadükleri ve Bolu tüneline ciddi zararlar vermiştir. Zarar gören viyadük, kasım 1999’da yani ikinci deprem meydana geldiği sırada neredeyse tamamlanmış durumdadır. Proje kapsamında inşaa edilmesi planlanan viyadüklerden diğeri de, temel inşaatı aşamasındadır, ve yapılan gözlemler sonucunda zarar görmediği belirlenmiştir. Bu çalışmada 1999 yılında meydana gelen depremlerin TEM’in (Transport European Motorway) bir parçası olan 114 km’lik Ankara-İstanbul otoyolunun Bolu geçişine ait viyadüklerde meydana gelen deformasyonları incelemek amacıyla kullanılan dönüşüm stratejileri ve jeodezik hesaplara ait bilgiler verilecek ve belirlenen deformasyonların giderilmesi için gerekli çözüm önerileri sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 322
Atıf : 1.048
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini