Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 37
 İndirme 8
Çin Arktika’da: Arktika İpek Yolu
2021
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küresel iklim değişikliği ile buzların erimesi ivme kazanan Arktika’da gelecekte yaz döneminde hiç buz kalmayacağı öngörülmektedir. Deniz buzunun erimesinin yaratacağı yeni ekonomik ve ticari fırsatlar ile bölgenin zengin enerji-maden kaynaklarına erişimin kolaylaşacak olması, birçok ülkenin dikkatini bölgeye yöneltmiştir. Potansiyel ekonomik, ticari fırsatlardan yararlanma beklentileri ile Arktika ülkesi olmayan ama Arktika Konseyi’nin gözlemci üyesi bazı ülkeler Arktika politika belgelerini açıklamıştır. Arktika ülkesi olmayan ama Arktika’yla yakında ilgilenen, bölgede yatırımlarını, bilimsel araştırmalarını artıran, birçok Arktika ülkeleriyle ilişkilerini güçlendiren Çin Halk Cumhuriyeti (Çin) 2018’de Arktika İpek Yolu olarak anılan Arktika politika belgesini yayımlamıştır. Makale, Çin’in bölgeye ilgisinin nedenlerini, bölgeden beklentilerini incelemeyi, açıklamayı ve beklentilerinin olabilirliğini tartışmayı amaçlamaktadır. Üç bölümde yapılandırılan çalışmada önce Arktika’nın coğrafyası ve hukuki durumu betimlenmekte, ardından, Spitsbergen Antlaşması ile Svalbard Takımadaları’nın yönetimi üzerinde durulmaktadır. İzleyen bölümde, Çin’in Arktika politikasının dayanakları incelenmekte, ülkenin Arktika’dan neyi, niçin istediği soruları yanıtlanmakta ve Arktika ülkelerinin Çin’in bu girişimine yaklaşımları özetlenmektedir. Son olarak, bölgenin karmaşık hukuksal/yönetsel ve jeopolitik yapısı ile Arktika ülkelerinin yaklaşımları çerçevesinde Çin’in bölgeden beklentilerinin olabilirliği tartışılmaktadır. Çin’in bölgeye yönelmesinde ana dürtü, ekonomik-ticari beklentiler olmakla birlikte, bu ilgi, Çin’in diğer girişimleriyle birlikte ve uluslararası ekonomi politik bağlam içinde analiz edilmelidir. Bu bağlamda makalenin temel savı, Çin’in Arktika politikasının, ülkenin son yirmi yıldır izlediği ve tonu giderek artan aktif dış politikasının, uluslararası sistemde kural koyucu lider ülke olma isteğinin yeni bir dışavurumu ve Bir Kuşak Bir Yol Girişiminin tamamlayıcı bir unsuru olduğudur. Bu nedenle Arktika yalnızca ekonomik çıkar arayışında olan ülkelerin mücadele alanı değil, ABD ve Çin arasında devam eden iktidar mücadelesinin yaşandığı bir coğrafyadır. Bu mücadeleye dahil edilmesi gereken bir diğer Arktika ülkesi, bölgede güçlü çıkarları olan Rusya’dır. Bu nedenlerle, ABD, Çin ve Rusya arasında rekabet alanına dönüşen Arktika’nın geleceğini ve Çin’in bölgedeki konumunu belirleyecek olan, diğer değişkenlerin yanı sıra, öncelikle bu rekabetin sonuçlarıdır.

Anahtar Kelimeler:

China In The Arctic: Arctic Silk Road
2021
Yazar:  
Özet:

In the Arctic, which has been pushed by global climate change and the erosion of ice, there is no ice left in the summer period. The new economic and commercial opportunities that the erosion of sea ice will create and the access to the region’s rich energy and mineral resources will be easier, has directed the attention of many countries to the region. With the expectations of the potential economic, trade opportunities to take advantage of the Arctic countries, but the Arctic Council’s observer member states have revealed the Arctic policy documents. The People's Republic of China (China) has published the Arctic Policy Document, which is not an Arctic country but is closely interested in the Arctic, which increases its investments in the region, its scientific research, and strengthens its relations with many Arctic countries in 2018. The article aims to examine the reasons why China is interested in the region, its expectations from the region, and to explain and discuss the possibility of its expectations. The study, structured in three sections, first depicts the geography and legal status of the Arctic, then focuses on the Spitsbergen Treaty and the management of the Svalbard Islands. The follow-up section examines the foundations of China’s Arctic policy, answers to what the country wants from the Arctic, why, and summarizes the approaches of the Arctic countries to China’s initiative. Finally, the complex legal/administrative and geopolitical structure of the region and the approaches of the Arctic countries are discussing the possibility of China’s expectations from the region. While the main impulse in China’s direction to the region is economic and commercial expectations, this interest should be analyzed along with China’s other initiatives and within the international economic political context. In this context, the main argument of the article is that China’s Arctic policy, the country’s active foreign policy that has been followed over the past twenty years and is increasingly toned, the desire to be a leading country in the international system is a new outbreak and a complementary element of one-generation one-way initiative. Therefore, the Arctic is not only the field of struggle of the countries seeking economic interests, but a geography where the continuing struggle of power between the United States and China occurs. Another country in the Arctic to be involved in this struggle is Russia, which has strong interests in the region. For these reasons, the future of the Arctic, which becomes a competitive area between the United States, China and Russia, and the position of China in the region will be determined by other variables, as well as the results of this competition.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Mülkiye Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 814
Atıf : 1.866
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini