Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 69
 İndirme 15
Yonar, Gönül (2019). Kıyamet Mitolojileri (kurtla Kıyamete Kalmak). İstanbul: Ötüken Neşriyat. 270 S.
2020
Dergi:  
The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)
Yazar:  
Özet:

Atasözleri ve deyimler, dilin söz varlığı içinde yer alan, toplumun geçmişine ve kültürüne ilişkin taşıdığı bilgi değerini, gelecek kuşaklara taşıyıp bildiren kalıp sözlerdir. Bu kalıp sözlerin anlamları, kendini oluşturan ögelerin anlamlarıyla doğrudan bağıntılı değildir. Ancak bunların içinde geçen kişi adları, bir bütün olarak oluşturulan anlamın bir parçası olmakla hem üretilen yeni bilgiyi pekiştirirler hem de kültürel devamlılığı sağlarlar. Atasözü ve deyimlerdeki özel adlar, bu konuyla ilgili sözlük ve çalışmalardan taranarak tespit edildi. Bunlar, kendi içinde; yer adları; kişi adları; etnik kimlik ve mensubiyet bildiren adlar olarak sınıflandırıldı. Atasözü ve deyimlerde geçen yer adları, daha önce ayrı bir makale olarak yayımlandı. Bu yazıda kişi adları ele alınmıştır. Bu çalışmada, atasözleri ve deyimler hakkında kısa bilgiler verildikten sonra, bunlarda geçen kişi adları, derlenen malzemeden yola çıkılarak niteliklerine göre gruplandırıldı. Kişi adlarının geçtiği atasözü ve deyimler, kaynaklarda verilen açıklama ve anlamlarıyla birlikte alfabetik olarak düzenlendi. Atasözleri ve deyimlerimizde madde başlarına göre 314 kişi adı geçtiği tespit edildi. Bunlardan 16’sı yaşamış, dinî bir vasfı olanlar veya din kültürüyle ilişkili olanlar; 67’si yaşamış, tarihî veya menkıbevî şahsiyetler; 231’i de yaşayıp yaşamadığı tespit edilemeyen, herhangi bir kişi adıdır. Bu çalışmayla, atasözleri ve deyimlerde hangi kişi adlarının kullanıldığı bildirilmeye; geçmişte birlikte yaşanılan kişilerin veya toplumun zihninde yer etmiş kişilerin dilde karşıladığı göstergeleri belirlemeye; dil-toplum-kişi adı üçgeninde oluşan kültürel varlık gösterilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Yonar, Gonul (2019) The Mythology Of The Day Of Judgment. Istanbul: Five Years Of Pleasure. Of 270 S.
2020
Yazar:  
Özet:

The words and sentences are the words that bring and report the value of knowledge that the language has in the word existence, the history and culture of society, to future generations. The meanings of these forms are not directly linked to the meanings of the self-creating objects. But the people’s names that pass in them, by being part of the meaning created as a whole, both reinforce the new knowledge produced and provide cultural continuity. The special names in the phrase and phrase were identified by scanning from the dictionaries and works related to this topic. These are classified as names in themselves; land names; people names; ethnic identity and membership. The name of the place in the words and sentences was previously published as a separate article. In this article, the names of the people are discussed. In this study, after brief information was given about the speeches and phrases, the people who passed through them were grouped according to their qualities, starting from the compiled material. The speech and phrases in which the people's names pass, along with the explanations and meanings given in the sources, were alphabetically arranged. In the words and statements of the article, 314 people were named. 16 of them are those who have lived, who have a religious affairs or who are associated with religious culture; 67 are living, historical or historical personalities; 231 are the names of any person who cannot be identified whether they have lived or not. Through this study, it was attempted to report which people’s names were used in speeches and phrases; to determine the indicators that people who lived together in the past or those who were in the minds of society received in the language; to show the cultural existence formed in the language-society-person name triangle.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 99
Atıf : 47
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini