Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 77
 İndirme 19
İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Din Anlayışları: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği
2020
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Özet:

Ülkemizde yükseköğretim düzeyinde din eğitimi veren kurumlardan birisi olan İlahiyat fakülteleri, 3 Mart 1924 tarih ve 430 sayılı Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu’nun 4. Maddesine göre İstanbul Darülfünuna bağlı olarak kurulmuştur. İlahiyat fakülteleri, 1933-1949 dönemi hariç, sürekli yükseköğretim sistemi içerisinde yer almıştır. Bu araştırmada İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin dini eğilimleri, modernist, geleneksel, siyasal ve selefi din anlayışları olmak üzere dörtlü bir kategori çerçevesinde analiz edildi. Bu çalışmanın temel amacı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin İslâm anlayışlarının tespit edilmesidir. Öğrencilerin sahip oldukları İslâm anlayışları; cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü, aile gelir durumu ve sınıfı gibi farklı değişkenler bağlamında incelendi. Bu araştırmanın ulaşılabilir evreni, 2019-2020 öğretim yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okuyan 922 öğrencidir. Örneklem grubunu ise farklı sınıflardan tesadüfi küme örnekleme ile seçilen 290 öğrenci oluşturdu. Araştırmada veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu ve 16 maddelik “İslâm Anlayışı Ölçeği” kullanıldı. Kişisel bilgi formunda öğrencilerin cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü, sınıf ve ailenin gelir durumuna yönelik beş soru yer aldı. Veri toplama aracının ikinci kısmı, “İslâm Anlayışı Ölçeği”dir. Çalışmanın ilk bölümünde modernist, geleneksel, siyasal ve selefi din yorumları hakkında bilgi verilmiş; ikinci bölümde de araştırmada elde edilen verilerin SPSS paket programında çözümlenmesi gerçekleştirildi. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi betimsel istatistikler uygulandı. İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin sahip oldukları İslâm anlayışlarının çeşitli değişkenlere göre anlamlı şekilde farklılık gösterip göstermediğini tespit amacıyla ikili gruplar için t-testi, ikiden fazla gruplar için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulandı. Sonuç bölümünde ise nicel veriler yorumlanmış ve değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Students' Religious Understanding Of The Faculty Of Divinity: Tekirdag Namik Kemal University
2020
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Özet:

The Faculty of Theology, one of the institutions that provide religious education at the level of higher education in our country, dated 3 March 1924 and 4th of the Law No. 430 of Tevhîd-i Tedrîsât. According to the article, it was established according to the Darülfün of Istanbul. The faculty of theology, except for the period 1933-1949, was constantly included in the system of higher education. This study analyzed the religious trends of the students at the Faculty of Theology in the framework of a four-category, including modernist, traditional, political and predecessor religious concepts. The main objective of this study is to identify the Islamic perceptions of the students of Tekirdağ Namık Kemal University of Theology. The Islamic concepts that students possess were studied in the context of different variables such as gender, age, type of high school graduated, family income status and class. The accessible universe of this research is 922 students studying at Tekirdağ Namık Kemal University School of Theology in the 2019-2020 academic year. The sample group was composed of 290 students selected by random group sampling from different classes. As a data collection tool in the study, a personal information form and 16 items were used "The Islamic Understanding Scale". The personal information form included five questions about the students’ gender, age, type of high school graduated, class and family income status. The second part of the data collection tool is "The Islamic Understanding Scale". In the first part of the study, information was provided about modernist, traditional, political and pre-religious interpretations; in the second part, the data obtained in the research was analyzed in the SPSS package program. In the analysis of the data, visual statistics such as frequency, percentage, arithmetic average and standard deviation were applied. To determine whether the Islamic perceptions of the students of the Faculty of Theology differ significantly according to the various variables, the t-test was applied for two groups and for more than two groups the one-way variance analysis (ANOVA) was applied. In the results, the quantity of data is interpreted and evaluated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Marifetname

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 217
Atıf : 193
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini