Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 6
MALATYA İLİNDE BULUNAN KÜLTÜREL MİRAS KALINTILARI İLE BU KALINTILARIN KÜLTÜREL TURİZM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KIRSAL KALKINMAYLA OLAN İLİŞKİSİ
2022
Dergi:  
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Turizm sektörü 1950’li yıllardan sonra hızlı bir büyüme göstermeye başlayarak tüm dünyada yeni bir ekonomik kaynak alanı yaratmıştır. Ancak 1990’lı yıllara gelindiğinde turizm sektöründe de ciddi değişim hareketleri yaşanarak alternatif turizm türleri meydana gelmiştir. Ortaya çıkan bu alternatif turizm türlerinden bir tanesi de ‘’kültür turizmi’’dir. Bu turizm türüne katılan turistler yüksek eğitim ve ekonomik gelire sahip olan ve seyahat etme amacı araştırma ve bilgi edinme sebepleri olan kişilerdir. Ayrıca kültür turistleri gezdikleri bölgelere ekonomik anlamda önemli bir gelir de bırakırlar. Bu durum özellikle kırsal kalkınma için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Çalışmada kültür turizminin kırsal kalkınmaya olan etkileri literatürde yer alan çalışmalardan da yararlanılarak analitik bir yöntemle incelenmiştir. Bu araştırmada kültürel turizmin kavramsal çerçevesi, Dünyada ve Türkiye’deki tarihsel gelişimi, Malatya ilindeki durumunu ve kültür turizmi ile kırsal kalkınma arasındaki ilişkiler öğrenilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma kapsamında Malatya ilinde 202 arkeolojik sit alanı, 13 doğal sit alanı, 60 dinsel yapı, 68 kültürel yapı, 7 idari yapı, 57 sivil mimari yapı, 4 askeri yapı olmak üzere toplam 411 adet kültür miras kalıntısı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda bu kültürel miras kalıntılarının Malatya ilinde genellikle kırsal alanlarda yer aldığı, bu durumun ise bölgede kırsal kalkınma faaliyetleri için önemli bir rol üstleneceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Importance Of Sustainable Cultural Tourism As A Tool Of Rural Development: Tha Case Of Malatya
2022
Yazar:  
Özet:

The tourism sector started to grow rapidly after the 1950s and created a new economic resource area all over the world. However, in the 1990s, there were serious changes in the tourism sector and alternative tourism types emerged. One of these emerging alternative tourism types is "cultural tourism". Tourists participating in this type of tourism are people who have high education and economic income and whose purpose of travel is to research and acquire information. In addition, cultural tourists leave an important economic income to the regions they visit. This situation constitutes an important resource especially for rural development. In the study, the effects of cultural tourism on rural development have been analyzed with an analytical method by making use of the studies in the literature. In this research, the conceptual framework of cultural tourism, its historical development in the world and in Turkey, its situation in Malatya and the relations between cultural tourism and rural development were tried to be learned. Within the scope of this study, a total of 411 cultural heritage remains were identified, including 202 archaeological sites, 13 natural sites, 60 religious buildings, 68 cultural buildings, 7 administrative buildings, 57 civil architectural structures, 4 military buildings. It has been concluded that these cultural heritage remains are generally located in rural areas in Malatya province, and this situation will play an important role for rural development activities in the region.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 767
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi