Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 5
XVI. Yüzyılda Demirci Kazasında Meyve ve Sebze Üretimi
2013
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devletinin ekonomisinin temelini bilindiği gibi ziraat oluşturmuştur. Saruhan Sancağının bulunduğu coğrafya bugün olduğu gibi, XVI. yüzyılda da ziraata elverişli bir yapıya sahiptir. Bu durumun Demirci kazasına da olumlu yönde yansıdığı tahrir defterlerinden anlaşılmaktadır. Geniş ovaları bulunmamasına ve genellikle eğimli arazi yapısına rağmen, Akdeniz ikliminin etki sahasının bu kazaya kadar ulaşması, bölgede zirai faaliyetleri olumlu yönde etkilemiştir. Demirci kazasında tarım alanlarının büyük kısmı, hububat ziraatına ayrılmakla birlikte, sebze ve meyve üretimi de kazadaki zirai faaliyetler içinde yer bulmaktadır. Çalışmamızın ana kaynaklarını Tapu Kadastro Kuyud-ı Kadime Arşivinde bulunan 115 ve Başbakanlık Osmanlı Arşivinde yer alan 165 numaralı tahrir defterleri oluşturmaktadır. Tahrir defterlerinden XVI. yüzyılda Demirci kazasında üzüm, armut ceviz, iğde, kestane, kiraz, nar, elma yanında bostan üretiminin olduğu, ayrıca soğan, sarımsak, hıyar, çörek otu gibi sebzelerin yetiştirildiği ve bahçecilik faaliyetlerinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Bunların içinde özellikle üzüm ve bostan üretimi ön sıralarda yer alırken, kiraz, kestane, nar ve elma gibi meyvelerin düşük rekolteye sahip olmakla birlikte, bu yüzyılda üretimlerinin yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu dönemde kazadaki meyve ve sebze üretiminin çeşit ve tespit edilebilen miktarının belirlenmesinin, Saruhan Sancağının ve bu bağlamda Osmanlı Devletindeki yapının aydınlatılmasına katkıda bulunacağı kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Fruitandvegetableproduction In Demirci District In Xvi. Century
2013
Yazar:  
Özet:

As known, agriculture underlies economy of Ottoman Empire. Geography of SaruhanSanjak, was arable in 16thas in today. It is understood from record books that this situation projects on district of Demirci positively. Although it does not have large lowlands and despite its sloping land, the fact that influence area of Mediterranean Climate reaches this district has affected agricultural activities positively. Most agricultural areas of Demirci District are allocated for cereal agriculture and vegetable and fruit production takes part in agricultural activities. Main resources of our study consist of record books no: 115 in Land Registry Record Books Archive and record books no: 165 within Prime Ministry Ottoman Archive. From record books it is understood that in 16th century besides melon production, grape, pear, walnut, oleaster, chestnut, cherry, pomegranate and apple were produced; moreover such vegetables as onion, garlic, cucumber, black cumin were grown and gardening activities were available. Among them, while especially grape and melon production were at the top, such fruits as cherry, chestnut, pomegranate and apple had low harvest and it is understood that in this century they were produced. We are of opinion that determining the amount of fruit and vegetable production in this district of this period, will contribute to illuminating the structure in Ottoman Empire and SaruhanSanjak, in this regard

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.138
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi