Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 71
 İndirme 26
Günümüz Sanatında Tüketim Nesnesi Olarak Sanat Eseri
2020
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

Tüketim kültürü nesneyi insanın hayatının merkezinde tutmaktadır. Makalenin ana teması sanat ve sanat eserinin ve sanata dair estetik değer ve anlayışın, tüketici olarak bireyin gündelik yaşam tarzlarına nasıl ve hangi nesnel durumlarda tezahür ettiğine vurgu yaparak,  kültürün ve estetiğin tüketiminin esas alındığı imajlar dünyasında, ‘Tüketici (gündelik yaşam) – Sanat (nesne) – Estetik (özne)’ spiralindeki etkileşimi gösterebilmeyi sağlamaktır.  Sanat eseri, gerek ait olduğu kültürün gerekse kültürler arası etkileşimin evrensel boyutta bir yansıması ve bu etkileşimlerin muhafazasındaki estetik yaklaşımı olarak görülmelidir.  Sanat eserinin günümüz tüketim anlayışıyla (nesne) küresel boyutta yer değiştirmesi, aynı zamanda estetik kaygıların da (özne) tüketimi anlamını taşımaktadır. Tüketim, temelde yaşamımızı şekillendiren ihtiyaçların karşılanması ile anlamlandırabileceğimiz bir kavramdır. Bunun yanı sıra, tarihsel süreçte gerçekleşen gelişmeler neticesinde, değişen toplumsal ve kültürel değerlerin odağında yeni anlamlar da kazanmaktadır.  Özellikle Sanayi devrimi sonrası toplumlarda yerleşmeye başlayan tüketim kültürü, birçok alanda olduğu gibi sanat eserinde de kültürel estetik yaklaşımların neredeyse tamamen yok edildiği, kapitalist sistemin aracısı konumunda olup bireylerde ‘arzu üretimi ‘ne neden olmaya başlamıştır. Bu durum ile ilgili olarak Postmodern dönem başlarında sanatçıların, tüketim kültüründen etkilenerek eserlerinde genellikle protest bir tavır benimsedikleri gözlemlenmiştir. Marcel Duchamp’ın “Çeşme” isimli yapıtının ardından sanat eseri ve tüketim nesnesi arasındaki farkın sorgulanmaya başlaması söz konusu olmuştur. Günümüzde ise, sorgulamacı tavrın giderek azalmasıyla, sanatsal üretimlerin tüketim nesnelerine dönüştürüldüğü ve sanatçıların, sanat piyasasının yöneticisi konumundan yönetileni konumuna doğru evirildiği gözlemlenmektedir. Süreç içerisinde sanatta yaşanan bu değişimin sebepleri ve sonuçları makalenin konusuyla ilgili kaynakların incelenmesi ve veriler toplanması yöntemiyle ulaşılan nitel materyallerin içerik analizleriyle “Günümüz Sanatında Tüketim Nesnesi Olarak Sanat Eseri” çalışması için sanatın tarihi süreci yanı sıra güncel örnekler üzerinden incelenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler:

The Art Of Today’s Art.
2020
Yazar:  
Özet:

The consumption culture holds the object at the center of human life. The main topic of the article is to ensure that the aesthetic value and understanding of the art and the work and the art, by emphasizing how and in which objective circumstances the individual as a consumer manifests in the daily lifestyle, in the world of images in which the consumption of culture and aesthetics is based, can show interaction in the spiral of 'Consumer (day life) - Art (object) - Aesthetic (object)'.  The artwork must be seen as a universal reflection of the intercultural interaction of the culture to which it belongs and as an aesthetic approach to the preservation of these interactions. The change of the artwork with today’s consumption concept (the object) in global dimension, also means the consumption of aesthetic concerns (the object). Consumption is a concept that we can understood basically by satisfying the needs that shape our lives. In addition, as a result of developments in the historical process, new meanings are also acquired in the focus of changing social and cultural values. In particular, the consumption culture, which began to settle in societies after the Industrial Revolution, as in many fields, as in the artwork, where cultural aesthetic approaches were almost completely destroyed, was the intermediate of the capitalist system and began to cause the ‘production of desire’ in individuals. In relation to this situation, it has been observed that at the beginning of the Postmodern period, the artists, influenced by the consumer culture, often adopted a protest attitude in their works. After Marcel Duchamp’s work, “Spring”, the difference between the artwork and the consumption object has begun to be questioned. Nowadays, with the decline of the questioning attitude, it is observed that art productions are converted into consumer objects and that artists are married to the position of managers of the art market. The causes and consequences of this change in the art during the process have been studied by the study of the sources related to the subject of the article and the method of data collection and the content analysis of the quality materials achieved by the study of the art's historic process as well as the current examples for the work of "Art as a consumption object in today's art".

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.348
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini