Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 88
 İndirme 46
Zati’nin Divanında ve Diğer Kaynaklarda Yer Almayan Şiirleri
2019
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

16. yüzyılın önde gelen Divan şairlerinden Zatî, dönemin genç şairlerine yol gösterici vasfıyla öne çıkmıştır. Birçok önemli eseri olmasına rağmen, divanı öne çıkan eseri olarak kabul edilmektedir. Bu divanda yer alan gazeller daha çok rindane bir söyleyişle kaleme alınmış olan şiirlerdir. Atasözü, deyim, halk tabirleri gibi halka yönelik unsurları da şiirlerinde kullanan Zatî, sade bir söyleyişe sahiptir. Döneminin padişahlarına ve devlet kademesindeki birçok yöneticisine kasideler yazan şair, geçimini bu şiirlerden elde ettiği hediyelerin yanı sıra, Bayezit Camiinin bahçesinde yer alan remilci dükkanında remilcilik yaparak sürdürmüştür. “Zamanında “Pîr” diye anılan Zatî, hayatı boyunca içlerinde Baki’nin de bulunduğu pek çok şaire hocalık etmiştir. Zatî pek çok gazel yazmasından da anlaşılacağı gibi geniş bir hayal gücüne sahiptir. İran şairlerinden Kemal-i Hucendî’ye benzetilen Zatî, gazellerindeki dil ve üslup özellikleriyle Necati ile Baki arasında bir köprü niteliğindedir. Edebi sanatlara düşkün olan Zatî, kolay ve rahat söyleyişi ile bu yüzyılda gazel vadisinde genç şairlere örnek olmuştur. Gazellerinde tasavvufî bir duyuştan çok aşıkane bir söyleyişi tercih etmiş olan Zatî’nin rint bir üslupla söylediği şiirleri edebi sanatların kullanımı açısından da zengin bir özelliktedir. Şiirlerinde sade bir dil tercih eden şairin bu özelliği onun atasözleri, deyim ve halk tabirlerini daha rahat kullanmasına yol açmıştır. Gazellerinde günlük hayatta yaşanan her türlü olayı ele alabilen şair, halkın inanışlarını, adet ve farklı yaşam şekillerini de şiirlerinde konu edinmiştir. Klasik Türk edebiyatının tüm yönleriyle anlaşılıp değerlendirmeye tabi tutulması için şairlerin divanları dışında bulunan şiirlerinin de göz önüne alınması gerekmektedir. Tarafımızdan doktora tezi olarak hazırlanan Ravzatü’l-Eş’arda bulunan Zati’ye ait şiirler bugüne kadar yayımlanmamıştır. Bu şiirlerin de edebiyat çevrelerinin dikkatine sunulması düşüncesinden hareketle Zatî’ye ait olduğu düşünülen bu gazeller çalışmamızda sunulmuştur. Bu şiirlerden 14 tanesi Ravzatü’l-Eş’ar adlı mecmuada bulunmaktadır. Dil ve üslup unsurları açısından Zatî’ye ait olduğu düşünülen gazellerin tamamı makalede sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Those Who Don’t Have A Place In Zati’s Divine and Other Sources
2019
Yazar:  
Özet:

From the 16th century’s leading Divan poets, Zati has emerged with a guide to the young poets of the time. Although there are many important works, the divan is considered to be an outstanding work. The poems in this chapter are the poems that are more of a poem that has been written in this chapter. The word, the word, the people, the elements of the people, as well as the Poetry, has a simple speech. The poet, who writes cassettes to his pastors and many governors in the state level, continued his survival with the gifts he obtained from these poems, as well as with the remilicity in the remilic shop located in the garden of the Bayezit Camiinin. “The time called ‘Pîr’ has been taught by Zaty throughout his lifetime, and many of them have been taught by Baki. It has a great imagination, as many gazel writings can see. Zati, compared to Kemal-i Hucendî from the Iranian poets, is a bridge between Necati and Baki with its language and its vocabulary characteristics in its gazels. Zati, who loves literary arts, with his easy and comfortable speech, has been the example of young poets in the Gazel Valley in this century. The poetry of Zati, who preferred a very loving speech than a tasavvufic hearing in his gazels, is also a rich feature in terms of the use of literary arts. This characteristic of the poet who prefers a simple language in his poems has made his speeches, speeches and public characteristics more convenient. The poet, who can address all kinds of events in his daily lives, has also discussed the beliefs of the people, the traditions and the different ways of life in his poems. In order to understand and evaluate all aspects of classical Turkish literature, the poems outside the divans must also be taken into account. The poems of Zati's in Ravzatü'l-Eş, prepared by us as a doctor's thesis, have not yet been published. These poems are also presented in our work, which is thought to belong to Zati by the thought of presenting the attention of the literary circles. 14 of these poems are in the name Ravzatü’l-Eş’ar mecmuada. All of the gazels that are believed to belong to Zati in terms of language and speech elements are presented in the article.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 270
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini