Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 64
 İndirme 26
Karstik Şekillerin Farklı Bir Kullanımı: “orbuklar”
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Öz: Karst Topografyasının çeşitlilik ve yayılış bakımından zengin olmasının yanında, kullanım bakımından da zenginlik arz etmektedir. Karstik şekiller tarihin hemen hemen her döneminde kültürel olarak insanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılmıştır. Bu şekillerden genelde üç tarafı kapalı olanlar (mağaralar, dolinler, obruklar, subatanlar, lapyalar vb.) çoğunlukla: barınma, mabet, sığınma yeri, depo (silo), sulama vb. olarak değerlendirilmiştir. Orta Toroslarda (Bolkar Dağları’nda) derinliği fazla, ağız kısmı dar ve genellikle taban kısmında kar bulunan şekillere “Orbuk” adı verilmektedir. Orbuk; Mersin, Tarsus, Silifke ve kısmen de Adana yöresinde özellikle Orta Toroslar içerisinde yer alan Bolkar Dağları’nda Yörükler tarafından kullanılan bir terimdir. Ses olarak “Obruk” kelimesini çağrıştırmakla beraber kullanım ve oluşum olarak oldukça farklı bir anlama sahiptir. Orbuk; yaylacıların hayvanlardan elde ettikleri peynir yağ ve çökelek gibi hayvansal ürünlerin bozulmaktan korunmak amacıyla depolandığı yer manasında kullanılmaktadır. Bu bir mağara, düden (subatan, suyutan), obruk, çökme dolini gibi karstik bir şekil olduğu gibi, bazen de insan eli ile açılmış bir kuyu, içerisi genişletilmiş bir kovuk veya ağız kısmı örülerek kapatılmış bir tabaka aralığı da olabilmektedir. Burada ön plana çıkan şekil değil, ürünlerin depolandığı “doğal soğuk hava deposu” özelliği göstermesidir. Temmuz-Ağustos ayında havanın 20-25 ºC olduğu zamanlar da orbuğun içerisinde sıcaklık -1 ile 4,5 ºC arasında değişmektedir. Bu çalışma Bolkar Dağları üzerinde yer alan orbukları tanıtmakta ve sınıflandırmaktadır. Yaylacıların bu orbukların birçoğunu aktif olarak kullanmaları nedeniyle oldukça ilgi çekicidirler. Orbuklar yaylacıların ürünlerini depoladığı yer olmaları nedeniyle yerlerini tanımadıkları kimselere söylememektedirler. Bu nedenle sahadaki tüm orbuklar gösterilememiştir. Bu çalışmada oluşum itibari ile farklı olan orbuklar örneklem olarak ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Different Use Of Cystic Shapes “plows”
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

besides being rich in diversity and eradiance of the self carcinary artography, it provides wealth in terms of its use, karstik shapes have been used for different purposes by culturally people in almost every period of history, which are often three sides of the caves dolinler obruklar subatans porridges, etc. in order to be used in the middle toros, the depth of plenty of mouths in narrow and often the shape of the snow is called "orbuk" in the area of the area, and in particular, there are plenty of interest in the formation of the soils, which they are used in the plenty of different forms

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.114
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini