Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 66
 İndirme 10
Mağaraların Peynir Olgunlaştırmada Kullanımı, Bir Örnek Araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya
2020
Dergi:  
Türk Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye, elverişli iklim koşulları ve yaygın karstik kayaçlar nedeniyle çok zengin karstik şekillere sahiptir. Bu şekillerden biri de derinlik karstına ait mağaralardır. Mağaralar, ilk çağlardan beri barınma, arınma, su temini, madencilik, turizm, sağlık, depolama, tarımsal üretim ve benzeri amaçlarla kullanılmıştır. Mağaraların tarımsal amaçlı kullanımlarından biri de tulum peyniri olgunlaştırılmasıdır. Bu çalışmada, tulum peyniri olgunlaştırılmasında kullanılan Peynirini Mağarası ve burada olgunlaştırılan peynirlerin bazı özellikleri çok yönlü olarak incelenmiştir. Peynirini Mağarası, İç Anadolu Bölgesi’nin Konya Bölümü’nde ve Konya ilinin Derbent ilçesine bağlı Mülayim köyünde yer almaktadır. Bu çalışma hazırlanırken mağaranın iklimi ile ilgili ölçümler yapılmış; mağara damlama suyundan, mağara yüzeyinden ve depolanan peynirlerden alınan örneklerin mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Ayrıca, peynirlerin koku ve tat özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla 100 kişiye duyusal anket uygulanmıştır. Peynirini Mağarasının toplam galeri uzunluğu 187 m’dir. Özel donanımsız girilebilen ilk bölümü iki salondan oluşmaktadır. Peynirlerin depolandığı büyük salona “Peynir Salonu” diğerine ise “Alt Salon” denilmektedir. Alt salon damlataşı şekilleri bakımından zengindir. Mağara havası, “Giriş” kısmı hariç dış atmosfer şartlarından fazla etkilenmez. Yıl boyu sıcaklık 6-7 °C civarında seyretmektedir. Mağara havası yüksek nem doygunluğuna sahiptir (%99,6-100). Mağarada olgunlaştırılan peynirlerle mağara ortamındaki Toplam Aerobik Mezofilik, Toplam Maya - Küf, Koliform ve Staphylococcus bakterileri birbirini pozitif yönde etkilemektedir. Mağarada üretilen peynirlerde Staphylococcus sayısı 0.85 log kob/g olarak ölçülmüştür. Bu değer sağlık eşik değeri üst sınırının (<103) altında ve kabul edilebilir sınırlar içindedir. Uygulanan duyusal anket sonuçlarına göre, mağarada olgunlaştırılmış tulum peyniri, taze peynire göre daha çok beğenilmiştir. Peynirini Mağarası’ndan sürdürülebilir şekilde yararlanmak için, depolanma şartlarının iyileştirilmesi, olgunlaştırılan peynirlere coğrafi işaret alınması ve daha fazla tanıtım yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Use Of Cave Cheese In Maturity, An Example Of Research: Cave Cheese, Derbent/konya
2020
Yazar:  
Özet:

Turkey has very rich carcassic shapes due to its favorable climate conditions and widespread carcassic stones. One of these forms is the caves belonging to the depth. The caves have been used for the first time for housing, cleaning, water supply, mining, tourism, health, storage, agricultural production and so on. One of the grounds for agricultural purposes is the maturity of peanut cheese. In this study, some characteristics of the Cheese Cave used in the maturity of peanut cheese and some of the cheese that is matured here have been studied in a diverse way. The cheese cave is located in the Konya department of the Inner Anadolu region and in the Mülayim village connected to the Derbent district of the Konya province. During the preparation of this study, cave climate measurements were made; microbiological analyses of samples taken from cave dropling water, cave surface and stored cheese were made. In addition, a sensual survey was conducted to 100 people in order to evaluate the smell and taste characteristics of cheese. The total gallery length of the Cheese Cave is 187 m. The first room, which can be entered without special equipment, consists of two rooms. The large hall where the cheese is stored is called the "Cheese Hall" and the other is called the "Alt Salon". The bottom room is rich in shapes. The cave air is not more influenced by the outer atmosphere conditions except the "Entry" section. Over the course of the year, the temperature is around 6-7 °C. The cave air has a high humidity saturation (%99.6-100). With cheese maturing in the cave, the Total Aerobic Mezophyllic, Total Maya - Cave, Koliform and Staphylococcus bacteria in the cave environment affect each other in a positive direction. In the cave, the number of Staphylococcus is measured at 0.85 log kob/g. This value is below the health limit (<103) and within acceptable limits. According to the results of the applied sensual survey, the mad in the cave peanut cheese was preferred more than fresh cheese. In order to sustainably benefit from the Cave of Cheese, it is recommended to improve storage conditions, take geographical labels to mature cheese and make more promotion.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türk Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 319
Atıf : 1.896
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini