Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 74
 İndirme 31
1. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Şiirlerde İmgesel Dil Kullanımı
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Yazınsal ürünlerde, özellikle de şiirde, imgesel dil; anlatımın etkililiğini ve canlılığını artıracak, uyandıracağı çağrışımlarla okuyucunun ya da dinleyicinin imgelemini-düş kurma yetisini zorlayacak olan bir anlatım biçimidir. Bunun için ders kitaplarına seçilecek metinler kuru ve yalın olmamalı, öğrencilerin değişik duygu, izlenim ve algılarını harekete geçirmeli, onları etkileyerek okuma ya da dinleme isteklerini canlı tutmalıdır. Bu çalışmada, 2007-2008, 2015-2016, 2016-2017 eğitim öğretim yıllarında ilkokullarda okutulan 1. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan şiirlerin imgesel dil açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Talim Terbiye Kurulunca ilkokullarda okutulmasına karar verilen MEB ve Harf Yayınevlerine ait 3 adet 1. sınıf Türkçe ders kitabı oluşturmuştur. İncelenen kitaplardan 2008 MEB’e ait olan kitapta 9, harf yayınevine ait olan kitapta 14, 2016 MEB baskısı kitapta 12 şiir türünde metin olduğu belirlenmiştir. Çalışma nitel araştırma özelliği taşımaktadır. Araştırmanın yöntemi doküman incelemesidir. Ulaşılan kitaplarda yer alan şiirlerin incelenmesinde betimsel analiz uygulanmıştır. Şiirlerdeki imgesel anlatımlar tespit edilip a-somuttan-somuta (1), b- somuttan soyuta (2), c-soyuttan-somuta (3), d-soyuttan-soyuta (4) şeklinde gruplandırılıp puanlar verilmiştir. İmgesel dil kullanımı açısından 52 puanla MEB`in 2016 yılında basılmış olan Türkçe ders kitabının daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Harf Yayınlarının ders kitabı 48, MEB Yayınlarının 2008 tarihli kitabı ise 22 ile en düşük puanı almıştır. Çalışmanın sonucunda MEB tarafından 2016 yılında yeni programa uygun olarak hazırlatılan 1. sınıf Türkçe ders kitabının diğer iki kitaba oranla imgesel dil kullanımı bakımından daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Kitaplarda bulunan şiirlerde en çok ‘somuttan somuta imgesel anlatım’ biçiminin kullanıldığı ortaya çıkarken ‘soyuttan soyuta imgesel anlatım’ biçiminin hiçbir şiirde yer almadığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 44.997
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini