Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 71
 İndirme 33
Kitaplardan Çocuklara Ulaşan Nasreddin Hoca
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

1208 yılında Eskişehir’in Sivrihisar İlçesine bağlı Hortu köyünde dünyaya gelen Nasreddin Hoca, fıkra türü ile özdeşleşmiş, fıkra denince akla gelen ilk isim olmuştur. Zaman içinde halkın sevdiği ve benimsediği bir isim haline gelen Nasreddin Hoca, fıkraları ile asırlardır değerini kaybetmeden yaşamayı başarabilmiştir. Onun bilge kişiliği ve halka yakınlığı ile artan ünü ve fıkraları asırları aşmış, günümüze ulaşmış, geleceğe taşınmaktadır. Ülkemiz dışında da fıkra kitapları basılan Nasreddin Hoca’yı sahiplenmek isteyen yabancı ülkeler de bulunmaktadır. Bu yönüyle Nasreddin Hoca zaman ve mekanı aşan, geçmişten geleceğe seslenmeyi başarabilmiş, uluslararası kabul görmüş bilge bir şahsiyettir. Nesilden nesile aktarılarak günümüze taşınan Nasreddin Hoca fıkraları, milli ve tarihi kültür mirasımızın öz kaynaklarındandır. Toplumumuzun aynası da sayılabilecek bu fıkralar, aradan geçen zamana rağmen güncelliğini yitirmemiştir. Bu yönüyle Nasreddin Hoca fıkralarının sadece güldürmekle kalmayıp günümüz sorunlarına değindiği ve geleceğe ışık tuttuğu yadsınamaz bir gerçektir. Nasreddin Hoca’yı vazgeçilmez kılan aslında biraz da bu özelliğidir. Çocuk kitapları, bir yandan çocukların dil gelişimlerini desteklerken diğer yandan da onlara kültürel değerlerimizi anlatma işlevi üstlenirler. Bu nedenle çocuk kitaplarında tarihi şahsiyetler çocuğun düzeyine uygun bir dil ve bakış açısıyla anlatılarak onlara bir anlamda modeller sunulmaktadır. Bu bağlamda, günümüz, hatta geleceğimiz açısından önemli bir değer olan Nasreddin Hoca’nın mizah anlayışının ve fıkralarının çocuk kitaplarına da yansıdığı görülmektedir. Araştırmada, çocuk kitaplarının Nasreddin Hoca’ya nasıl yaklaştığı, onu nasıl betimlediği incelenmiş, ayrıca Nasreddin Hoca fıkralarının dil, konu ve mesaj bakımından günümüz çocuklarına uygunluğu irdelenmiş, ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.744
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini