Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 77
 İndirme 32
Geleneğin Türkçe Ders Kitaplarına Yansıma Biçimleri
2017
Dergi:  
International Journal of Languages Education and Teaching
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; geleneğin Türkçe ders kitaplarına yansıma biçimlerinin değerlendirilmesidir. Çalışmanın problem tümcesi “gelenek unsurları 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarına nasıl yansımıştır?” olarak belirlenmiştir. Çalışmanın veri kaynağı 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Malatya ilinde 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine dağıtılan Türkçe ders kitabındaki metinlerdir. Kitaplarda bulunan 90 metnin 22’sine gelenek kavramı yansımıştır. Bunun oransal karşılığı % 24,4’tür. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bulguların güvenirliğini ortaya koymak için uzman görüşüne başvurulmuştur. Çalışmada ulaşılan temel sonuçlar şunlardır: İncelenen ders kitaplarında 58 başlıkta gelenek kavramının metin aracılığıyla işlendiği görülmüştür. Bu kavramların 16’sı geleneksel çocuk oyunlarıyla, 11’i geleneksel inanç ve tutumla, 10’u evlilikle, 7’si gelenek ve toplumsal değişimle, 7’si geleneksel spor ve sanatlarla, 3’ü dil, kültür ve gelenekle, 2’si geleneksel bayramlarla ve 2’si de devlet geleneğiyle ilgilidir. % 27,6’lık oranla çocuk oyunlarının en fazla tekrar eden geleneksel unsur olduğu, bunu % 19 ile geleneksel inanç ve tutumlar ile % 17,2 ile evlilikle ilgili geleneklerin izlediği anlaşılmıştır. 6. sınıf ders kitabındaki metinlerin % 10’nunda, 7. sınıf ders kitabındaki metinlerin % 33,3’ünde, 8. sınıf ders kitabındaki metinlerin % 30’unda gelenek kavramının ele alındığı belirlenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre öğrencilerin % 92,3’ü kentli olmasına rağmen, geleneğin ders kitaplarına yoğun biçimde yansıması, toplumsal dokuyu korumaya yönelik bir refleks olarak değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




International Journal of Languages Education and Teaching

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 881
Atıf : 1.203
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini