Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 115
 İndirme 38
Resuloğlu Erken Tunç Çağı İskelet Topluluğunda Diş Boyutları
2011
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Erken Tunç Dönemi’ne tarihlendirilen Resuloğlu topluluğu-nun dişleri odontometrik yöntemlerle incelenerek Eski Anadolu iskelet top-luluklarıyla karşılaştırılmıştır. Araştırma, Çorum ilinin Uğurludağ ilçesinde gün ışığına çıkarılan Resuloğlu topluluğuna ait 1241 daimi diş üzerinde ger-çekleştirilmiştir. İncelenen dişlerin 643’ü kadın, 501’i erkek bireylere aittir. Geriye kalan 97 diş ise cinsiyeti belirlenemeyen izole grubunda değerlendiri-len dişlerdir. Dişlerden bucca-lingual (BL) genişlik ve mesio-distal (MD) uzunluk olmak üzere iki ölçü alınmıştır. Bu ölçülerden yola çıkarak diş endisinin yanı sıra “toplam taç alanı,” “yanak dişlerin taç alanı” ve “ön diş-lerin taç alanı” hesaplanmıştır. Yapılan analizler, diş boyutları açısından ta-raflar (sağ-sol) arasında istatistiksel açıdan önemli farklılığın olmadığını gös-termiştir. Resuloğlu topluluğunun diş boyutları, Çayönü (Neolitik), Alaca-höyük (Kalkolitik) ve Maşathöyük (Tunç Çağı) topluluklarından daha kü-çük, Panaztepe (Orta Tunç Çağı) ve Norşuntepe (Demirçağ) toplulukların-dan daha büyüktür. Karşılaştırmalı incelemelerimiz, Anadolu’da diş boyut-larının Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağı boyunca görece az oranda küçül-düğünü, Demir Çağı ve sonrasında küçülme eğiliminin hızlandığını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

Previous Postprevious The Early Teeth In The Easter Society
2011
Yazar:  
Özet:

In this study, the teeth of the Prophet's community, dated to the Early Tunch Period, were compared with the Old Anadolu skeletal balls by examining with odontometric methods. The study was carried out on the 1241 permanent teeth of the Prophet's community, which was brought to the light of the day in the Uğurludağ district of Chorum. Of the examined teeth, 643 are female and 501 male. The remaining 97 teeth are not identified in the isolated group of teeth. The teeth were taken in two measurements: bucca-lingual (BL) width and mesio-distal (MD) length. Starting from these measurements, the tooth index is calculated as well as "the total crown area," "the crown area of the burning teeth" and "the crown area of the front teeth". Analysis has shown that there is no significant statistical difference between the ta-raps (right-left) in the dimension of the teeth. The teeth size of the Prophet's community is greater than the Teeth (Neolithic), Alaca-High (Calcolitic) and Maşathöyük (Tunch Age), Panaztepe (Mid-Tunch Age) and Norşuntepe (Demirçağ) communities. Our comparative studies have shown that the dimensions of the teeth in Anatolia have been relatively minor during the Neolithic, Calcolic and Tune Age, and the tendency to decline has accelerated during the Iron Age and later.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 627
Atıf : 4.070
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini