Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 178
 İndirme 41
Selçuklu-osmanlı Mimarisinde Biçim ve Işığa Katkı: Cam ve Seramik
2019
Dergi:  
Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anadolu, yüzyıllar boyunca üzerinde yaşayan toplumların kazandırdığı eşsiz kültür varlıklarıyla tüm insanlığa mal olmuş önemli bir coğrafi bölgedir. Özellikle mimari alanda ve sanat alanında kaydedilen yenilikler ve gelişmeler, günümüz kültür ortamına önemli katkılar sunmaktadır. Selçuklular Anadolu’ya Çini sanatını getirmiştir ve özellikle mimari alandaki eserlerin günümüze kadar ulaşan örnekleri, biçim, kompozisyon ve bezeme açısından oldukça zengindir. Anadolu’nun kültür hazinesini oluşturan örnekleri kazandıran bir diğer dönem ise Osmanlı İmparatorluğu’dur. İmparatorluğun zenginliğini ve ihtişamını yansıtan unsurlarınönemlilerinden biri de mimaride ve mekân içlerinde kullanılan cam malzemedir. Türk mimarlık tarihinin kimliğini oluşturan bu iki dönemin seramik ve cam malzemeyi estetik bir unsur olarak kullanış biçimi mimari yapılara önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışmanın araştırma konusu Selçuklu Dönemi çini duvar kaplamaları ve Osmanlı Dönemi cam sanatı olarak sınırlandırılmıştır. Bu sınırlandırmanın nedeni Anadolu’ya çiniyi ilk olarak Selçukluların getirmesi ve cam malzemeniniyi örneklerinin Osmanlı dönemi mimarisinde görülmesidir. Araştırma, Nitel ve Betimsel bir araştırma deseni ile yürütülmüştür. Konu ile ilgili olarak öncelikle literatür taranmış, ayrıca veri toplamak amacıyla cam konusunda uzman Prof. Dr. Lale Dilbaş ile görüşmeler yapılmıştır. Ek olarak Olay-Vaka (Anekdot) Kaydı yöntemi ile konu başlığında geçen dönemlere ait mekanlardan ulaşılabilinen kadarı yerinde incelenerek gözlemin objektif bir biçimde kaydedilmesi sağlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, Anadolu’da tarih boyunca mimari alana önemli katkılarda bulunan seramik ve cam malzemenin kullanımının, günümüzde giderek azaldığı, geçmişten gelen köklü geleneğin devamının sürdürülemediği ve üretimin yozlaşma sürecine girdiği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Shape and Contribution To Light In Selcuklu-osmanli Architecture: Glass and Ceramic
2019
Yazar:  
Özet:

Anatolia is an important geographical area that has been expensive for all mankind with its unique cultural assets that the communities have lived over the centuries. Innovations and developments in the architectural and art field make a significant contribution to today’s cultural environment. The Selchucks have brought Chinese art to Anadolu and the examples of works in the architecture, especially in the area, which have reached to date, are quite rich in terms of shape, composition and decoration. The other period that gives examples of the cultural treasure of Anadolu is the Ottoman Empire. One of the important elements that reflect the wealth and glory of the empire is the glass material used in the architecture and space. The form of use of ceramic and glass materials of these two periods, which form the identity of the Turkish architecture history, has made significant contributions to the architectural structures as an aesthetic element. The research topic of this study is limited to the Selçuklu Period Chine wall covers and the Ottoman Period glass art. The reason for this limitation is that the Selchucks first brought the Chinese to Anadolu and their examples of glass materials were seen in the Ottoman architecture. The research is carried out with a quality and imaginary research plan. On the subject, literature was first scanned, and discussions were held with Prof. Dr. Lale Dilbaş, a specialist in the field of glass with the aim of collecting data. Furthermore, the incident-case (Anekdot) recording method and the subject-titles can be reached from the places of the periods passed on the site by examining the observation in an objective form. According to the research, the use of ceramic and glass materials, which have contributed significantly to the architectural area throughout history in Anatolia, has been observed to be increasingly reduced today, the continuation of the root tradition from the past has not beenined, and the production has entered the corruption process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 501
Atıf : 1.030
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini