Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 53
 İndirme 25
MOBBİNG (YILDIRMA) VE KİŞİLİK İLİŞKİSİ: HİZMET SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ
2015
Dergi:  
Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mobbing (yıldırma) bir örgütte bireylere yönelik, düzenli olarak uygulanan uzun süreli olumsuz davranışlardır ve ortaya çıkardığı etkiler dolayısıyla hem örgüt hem de işletmeler için oldukça olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Mobbing söz konusu olduğunda mobbingi uygulayan kişi/ kişiler ve mobbinge maruz kalan kişi/ kişiler önemli iki aktör/aktörleri oluşturmaktadır. Mobbinge maruz kalmada ve mobbingden etkilenmede birçok faktör etkili olmaktadır. Bunlardan bazıları; yetersiz liderlik, örgütlenmede görülen sorunlar, düşmanlık, kıskançlık gibi faktörlerdir. Bu faktörlerle birlikte, bireyin kişilik yapısının mobbing davranışına hedef olmasında ve mobbing davranışından etkilenmesinde önemli olduğu düşünülmektedir. Çünkü mobbing karşısında gösterilen tutumlar ve tepkiler çalışanın kişilik özelliklerine bağlı olarak farklılaşabilmektedir. Kimileri kişilik özeliği gereği bu olumsuz davranışlara daha az maruz kalırken, kimileri sahip oldukları kişilik özelliklerinden dolayı bunu daha fazla hissedebilmektedirler. Bu çalışmada mobbing davranışlarının çalışanın kişilik özelliğine göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, çalışanların mobbing davranışına maruz kalmada sahip oldukları kişilik özelliklerine göre bir farklılığın olup olmadığını incelemektir. Bireyin kişilik yapısını tanımlamada A ve B tipi kişilik ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri, Bodrum'da faaliyet gösteren beş yıldızlı bir otelin çalışanlarından toplanmıştır. Araştırmanın uygulama kısmının bu alanda gerçekleştirilme nedeni, konaklama işletmesinin verdiği hizmet gereği emek yoğun bir yapısı olması ve buna bağlı olarak mobbing davranışınınsık yaşanabileceği işletmeler arasında olmasının düşünülmesindendir. Bu bağlamda söz konusu konaklama işletmesi çalışanlarına anket uygulanarak veriler toplanmış ve toplanan veriler SPSS istatistik programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, mobbing davranışlarına ait ifadelerin üç faktör altında toplandığını ve bu faktörlerden sadece işe yönelik mobbing davranışlarına maruz kalmada A ve B tipi kişilik özellikleri arasında farklılık olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

MOBBING and personal relationships: an example of an event review on the service sector
2015
Yazar:  
Özet:

Mobbing (mobbing) is a long-term negative behavior against individuals in an organization, which is regularly applied and the effects it reveals can therefore lead to quite negative consequences for both the organization and the enterprise. In the case of Mobbing, the person/persons who perform the Mobbing and the person/persons who are exposed to the Mobbing are two important actors/actors. There are many factors that influence the exposure and the influence of the harassment. Some of these are factors such as insufficient leadership, organizational problems, hostility, jealousy. With these factors, it is believed that the personality structure of the individual is important in targeting the harassment behavior and being influenced by the harassment behavior. Because the attitudes and reactions shown to the mobbing may vary depending on the personality characteristics of the employee. While some are less exposed to these negative behaviors due to their personality characteristics, some can feel it more due to their personality characteristics. In this study, it is studied whether the harassment behaviors differ according to the personality characteristics of the employee. The aim of the study in this context is to investigate whether there is a difference in personality characteristics that employees have in exposure to harassment behavior. The individual’s personality structure is defined by A and B type personality scale. The research data was collected from the employees of a five-star hotel operating in Bodrum. The reason for the implementation of the research in this area is that the housing business is considered to have a work-intense structure due to the service provided by it and therefore the mobbing behavior may be among the that can be experienced frequently. In this context, the data collected by applying the survey to the employees of the accommodation company and the data collected were analyzed using the SPSS statistical program. Research findings have shown that the expressions of harassment behavior are gathered under three factors and that these factors have a difference between type A and type B personality characteristics in exposure only to harassment behavior.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 1.671
2023 Impact/Etki : 0.261
Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi