Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 31
 Görüntüleme 83
 İndirme 35
Spor Hizmeti Alan Bireylerin Sosyal Gorunus Kaygisi ve Oznel Mutluluklarinin İncelenmesi
2018
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı spor hizmeti alan bireylerde sosyal görünüş kayısı ile öznel mutluluk ilişkisini açıklamaktır. Çalışma grubunu İstanbul ilinde yer alan spor merkezlerine gelen ve tesadüfi yöntemle çalışmaya dâhil edilen 238 (146 kadın, 92 erkek) birey oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Hart ve arkadaşları (2008) tarafından geliştirilen, Doğan (2010) tarafından Türkçe’ye uyarlanan ve geçerlik-güvenirlik çalışması yapılan “Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği” ile Lyubomirsky ve Lepper (1999) tarafından geliştirilen ve Akın ve Satıcı (2011) tarafından Türkçe’ye uyarlanan "Öznel Mutluluk Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel yöntem olarak betimsel istatistik, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), Tukey çoklu karşılaştırma testi ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Correlation testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların mutluluk düzeyleri gelir durumu değişkenine göre anlamlı farklılık gösterirken, gelir durumlarının sosyal görünüş kaygısında etkili olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, mutluluk ile sosyal görünüş kaygısı arasında negatif yönde düşük düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

0
2018
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı; spor hizmeti alan bireylerde sosyal görünüş kayısı ile öznel mutluluk ilişkisini açıklamaktır. Çalışma grubunu; İstanbul ilinde yer alan spor merkezlerine gelen ve tesadüfi yöntemle çalışmaya dâhil edilen 238 (146 kadın, 92 erkek) birey oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Hart ve arkadaşları (2008) tarafından geliştirilen, Doğan (2010) tarafından Türkçe’ye uyarlanan ve geçerlik-güvenirlik çalışması yapılan “Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği” ile Lyubomirsky ve Lepper (1999) tarafından geliştirilen ve Akın ve Satıcı (2011) tarafından Türkçe’ye uyarlanan "Öznel Mutluluk Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel yöntem olarak; betimsel istatistik, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), Tukey çoklu karşılaştırma testi ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Correlation testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; katılımcıların mutluluk düzeyleri gelir durumu değişkenine göre anlamlı farklılık gösterirken, gelir durumlarının sosyal görünüş kaygısında etkili olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, mutluluk ile sosyal görünüş kaygısı arasında negatif yönde düşük düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. 

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.792
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi