Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 5
5. Sınıf Öğrencilerinde Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonu Düzeyinin Farklı Değişkenlere Göre İncelenmesi
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Okuma becerisi, günümüz eğitim anlayışında önemli bir yere sahiptir. Bu beceri, özellikle yaşam boyu öğrenme ve kendi kendine öğrenme becerilerinin ön koşulu sayılabilir. Okuma becerisinin geliştirilmesinde ise okumaya yönelik motivasyonun önemli bir role sahip olduğu söylenebilir. Bu bilgiler ışığında hazırlanan çalışmanın amacı, 5. sınıf öğrencilerinde metinlere yönelik okuma motivasyonu düzeyinin farklı değişkenlere göre incelenmesidir. Bu amaçla, 1) kız ve erkek öğrencilerin motivasyon düzeyleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı ve 2) kız ve erkek öğrencilerde motivasyon düzeyi ile Türkçe ve yabancı dil derslerindeki akademik başarı arasında bir ilişkinin bulunup bulunmadığı sorularının yanıtları aranmıştır. Çalışma grubunu Adıyaman ve Mersin’deki 4 farklı okulda öğrenim gören 98’i kız, 93’ü erkek toplam 191 ortaokul 5. Sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Okumaya yönelik motivasyon düzeyi verileri, Aydemir ve Öztürk (2013)’ün geliştirdikleri 5’li Likert tipi “Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonu Ölçeği” kullanılarak, derslere ilişkin akademik başarı verileri ise 2017/18 yılı birinci dönem Türkçe ve yabancı dil dersi sınav sonuçlarının aritmetik ortalamaları alınarak elde edilmiştir. Toplanan verilerin çözümlenmesinde birinci soru için bağımsız gruplar arası t-testi, ikinci sorunun yanıtı için de Pearson korelasyon katsayısı testi kullanılmıştır. Çözümleme sonucu elde edilen bulgulara göre, 1) kız (X=4,30) ve erkek (X=4,14) öğrencilerin okuma motivasyonu düzeyi puan ortalamaları arasında kız öğrencilerin lehine istatistiksel açıdan (t=2,195; p=,030) anlamlı bir farkın olduğu, 2) motivasyon düzeyi puan ortalamaları ile derslerdeki akademik başarı arasında ise kız öğrencilerde Türkçe (r=,343; p=,001) ve yabancı dil (r=,346; p=,000); erkek öğrencilerde Türkçe (r=,283; p=,006) ile yabancı dil (r=,363; p=,000)derslerindeki akademik başarı ile okuma motivasyonu arasındaanlamlı, orta düzeyde doğrusal bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi