Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 50
 İndirme 27
Roma'da Kadının Fiil Ehliyetinin Sınırları
2017
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Roma kadını uzun yıllar boyunca cinsiyeti nedeniyle, haklardan mahrum olmuş, sosyal hayat içinde erkeğin hakimiyeti altında yaşamak zorunda kalmıştır. Ergenlik yaşına kadar, kendilerine verilen haklar açısından kız ve erkek çocuklar arasında her hangi bir ayrım yapılmazken, erkek çocuk 14 yaşına gelmesiyle birlikte, vesayetten çıkarılarak, 25 yaşına kadar kendisine bir kayyım atanırdı. Kadın ise, doğumundan itibaren hayatı boyunca vesayet altında kalmaya devam ederdi. Kadının vasisinin sahip olduğu haklar çocuğunkine göre daha kısıtlıydı. Roma kadını sınırlı haklara sahipti. Kadının hukuki işlem ehliyeti olmadıği için hukuki işlemlerini yapmak üzere kendisine tutela mulierum adında bir vasi atanırdı. Vasi çeşitli şekillerde tayin edilmekle birlikte, manus la evlilik yapan kadının genellikle kocası vasisi olurdu. Augustus dönemiyle birlikte, evli ve üç çocuk doğuran özgür, dört çocuk doğuran azatli kadınlara vasi atanmayabiliyordu. MS 4. Yüzyılla birlikte kadınların hukuki durumlarında degişiklikler oldu ve kadınlar vasileri olmaksızın hukuki işlem yapabilmeye başladılar.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi