Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 49
 İndirme 26
Zemahşerî’nin “atwaqu’z-zeheb” Adlı Eserinin Edebî Sanatlar Açısından Değerlendirilmesi
2015
Dergi:  
Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gerek Arap gerekse yabancı olsun, her dönemde birçok âlim Arap dili ve edebiyatına hizmet etmiştir. Kimisi İslâm’a olan aidiyetinden, kimisi de kültürel ve oryantalist hassasiyetinden Arapçaya ilgi duymuştur. İslâm’a aidiyetinden dolayı Arap dili ve edebiyatına katkı verenlerden birisi de Zemahşerî’dir. Zemahşerî, etnik köken olarak Harezm Türklerindendir. Onun Arap dili ve belagati konusundaki yetkinliği, bütün ilim erbabınca kabul edilmiştir. Arapça yazdığı “Newabiğu’l-Kelim”, “Maqâmât” ve “Atwâqu’z-Zeheb fi’l-Mewâ‘iz we’l-Hutab” adlı eserleri edebî sanatlar açısından zengin malzemelerdir. Atwâq adlı eseri, kısa ve orta ölçekli 100 makaleden oluşmuştur. Makaleler, genellikle öğüt ve ders veren bir içeriğe sahiptir. Makaleler, nesir olarak yazılmasına rağmen şiirsel bir formata sahiptir. Zemahşeri, edebi sanatları kolayca kullanmada öne çıkmış olduğundan Atwâq’ında neredeyse kullanmadığı edebi sanat yoktur. O, sıklıkla kullandığı cinas, seci ve teşbih sanatlarının bütün çeşitleri yanında istiare, istifham, mecaz, medih-zem, ta’riz ve tıbak sanatlarını da vurgulamaktan geri durmamıştır. Atwâq adlı eser, kendi emsalleri yanında edebi sanatlar konusunda özgün bir formata sahiptir. Biz, bu makalemizde Zemahşerî’nin edebî sanatlarla ördüğü, Arap dili ve edebiyatı alanında bir vesika sayılabilecek “Atwâqu’z-Zeheb”ini değerlendireceğiz.

Anahtar Kelimeler:

The Judgment Of "atwaqu'z-zeheb" By Zemahseri̇
2015
Yazar:  
Özet:

The need for Arabic, whether foreign, has served many Arabic languages and literature in all periods. Some were interested in Arabic because of their belonging to Islam, and some were interested in their cultural and orientalistic sensitivity. One of those who contributed to the Arabic language and literature because of his belonging to Islam is Zemaşeri. It is an ethnic and ethnic source of Harezm Turks. His competence in the Arabic language and belagati was accepted by all the knowledge. His works in Arabic "Newabiğu'l-Kelim", "Maqâmât" and "Atwâqu'z-Zeheb fi'l-Mewâ'iz we'l-Hutab" are literary materials rich in terms of art. Atwâq’s work consists of 100 short and medium-sized articles. Articles, usually, have a content that gives advice and lessons. Articles, despite being written as a generation, have a poetic format. Since the literary art has been highlighted in easy use, there is almost no literary art that it does not use in Atwâq. He has not stopped emphasizing all kinds of chinese, seci and promotional arts he frequently uses, along with the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art of the art. The work called Atwâq has an original format on literary arts along with its own emblems. In this article, we will evaluate the "Atwâqu'z-Zeheb" which Zemahşeri's literary arts can be considered a vesika in the field of Arabic language and literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi