Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 73
 İndirme 42
Ali Şir Nevâî ve Hüseyin Baykara’nın Manzum Eserlerine Göre Klasik Çağatay Türkçesinde İkilemeler
2017
Dergi:  
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Abstract Çağatay Türkçesi, 15. yüzyılın başlarından 20.yüzyılın başlarına kadar hem yazı dili hem de konuşma dilinde kullanılmıştır. Karadeniz, Kafkas dağları, Hazar Denizi ile İran’ın kuzey ve doğusuna kadar uzanan geniş bir alana yayılan Çağatay Türkçesi, Türk dili çalışmalarına kaynaklık edecek zengin dil malzemelerini içerisinde barındırmaktadır. Bu zengin dil malzemesinin içerisinde yer alan ikilemeler, dilin takip edilebilen diğer dönemlerinde olduğu gibi Çağatay Türkçesi döneminde de anlatım gücünü artırmak, pekiştirmek, kavramı zenginleştirmek amacıyla kullanıldığı görülmektedir. Çalışmanın amacı, Çağatay Türkçesi dönemi eserlerinde kullanılan ikilemelerin tür, yapı, anlam ve köken bakımından nasıl kullanıldığını tespit etmektir. Bu çalışmada Ali Şir Nevâî’nin divan ve mesnevileri ile Hüseyin Baykara’nın Divan’ı taranarak ikilemeler sözcük türü, anlam, yapı ve kuruluş bakımından incelenmeye çalışılmıştır. İkilemeler, sözcük türü açısından; isim, fiil, sıfat, zamir, zarf, edat; anlam olarak, zıt anlamlı ikilemeler; yapı ve kuruluş bakımından, yalın hâldeki isimlerden oluşan ikilemeler, yönelme hâl ekli ikilemeler, zarf-fiillerden oluşan ikilemeler, çekimli fiillerden oluşan ikilemeler şeklinde tasnif edilmiştir. Ayrıca bu başlıklar altında gruplandırılan ikilemeler köken bakımından değerlendirilmiştir. İkilemelerin anlamlarını verebilmek için beyit açıklamasına da yer verilmiştir. İkileme konusunda yapılan önceki çalışmalar, Yeni Uygur Türkçesi, Karahanlı Türkçesi, Harezm Türkçesi, Türkiye Türkçesi dönemine ait eserlerin incelenmesidir. Çalışmanın diğer çalışmalardan farkı, Çağatay Türkçesi dönemi eserlerinde ikileme türündeki dil malzemelerinin tespitidir.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 145
Atıf : 537
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini