Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 343
 İndirme 106
 Sesli Dinleme 1
Matlab / Simulink Üzerinden Gerçek Zamanlı Gömülü Sistem Tabanlı Güneş Takip Sisteminin Tasarımı ve Uygulaması
2018
Dergi:  
Anka E-Dergi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, mikrodenetleyici kontrollü 3 eksen hareket kabiliyetine sahip bir güneş takip sisteminin prototip tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tasarlanan sistemin amacı günün her saatinde güneş ışınlarının, güneş paneline dik gelmesini sağlamak ve bu sayede güneş pilinden maksimum verim almaktır. Çalışma yazılım, otomatik kontrol sistemleri, elektrik makineleri, güç elektroniği ve mekanik gibi çalışma alanlarına ait birçok teknikten yararlanılarak yapılmıştır. Uygulamada açık döngü kontrol sistemi kullanılmış ve gerçek zamanlı olarak Matlab / Simulink ortamında kontrol edilmiştir. Kontrolör olarak Atmel firmasının geliştirdiği Atmega 328 mikro denetleyicisi kullanılmış olup güneş paneli 3 eksen hareket kabiliyeti bulunan bir platform üzerine yerleştirilmiştir. Eksenlerin hareketinde servo motorlar kullanılmış ve bu sayede istenilen açıda hareket etmesi sağlanmıştır. Işık algılayıcıları panelin alt, üst, sağ ve soluna yerleştirilerek ışığın yönü ve şiddeti tespit edilmiştir. Alınan veriler Matlab/Simulink ortamında işlenerek güneş panelinin bağlı bulunduğu eksenlerin konumu kontrol edilmiştir ve güneş ışınlarının panele dik olarak gelmesi sağlanmıştır. Ayrıca 3. eksen ile zamana bağlı olarak doğu batı yönünde güneş takibi yaptırılmıştır.   Güneş ışınların panele devamlı olarak dik gelmesi ile güneş panelinden günün her saatinde tam verim alınması sağlanmış ve sabit bir platforma göre daha verimli çalıştığı gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Anka E-Dergi
Anka E-Dergi