Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 83
 İndirme 31
Üniversite Öğrencilerinin Bilişsel Çarpıtma Ve Sosyal Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Aile İle İlgili Değişkenler Açısından İncelenmesi
2015
Dergi:  
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin bilişsel çarpıtma düzeyleri ile sosyal kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi aile ile ilgili çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, Atatürk Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Artvin Çoruh Üniversitesi’nde farklı fakültelerde öğrenim gören 298 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verileri elde etmek için “Sosyal Kaygı Ölçeği”,” İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler üzerinde korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve t testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların alt boyutları olan zihin okuma, gerçekçi olmayan ilişki beklentisi ve yakınlıktan kaçınma ile sosyal kaygının alt boyutları olan sosyal kaçma, kritize edilme kaygısı ve bireysel değersizlik duygusu arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte bilişsel çarpıtmaların alt boyutlarından yakınlıktan kaçınma ile gerçekçi olmayan ilişki beklentisinin sosyal kaygının kritize edilme kaygısı ve bireysel değersizlik duygusu alt boyutlarını anlamlı düzeyde yordarken sosyal kaçma alt boyutunu yalnızca yakınlıktan kaçınma alt boyutunun anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin algıladıkları anne ilişkisine göre sosyal kaygının alt boyutları olan sosyal kaçma ve bireysel değersizlik duygusu arasında anlamlı farklılaşmalar olduğu, baba ilişkisine göre sosyal kaygının tüm alt boyutlarında anlamlı farklılaşmalar olduğu görülürken, algıladıkları kardeş ilişkisi değişkenine göre anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi