Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 58
 İndirme 22
Türkçe Eğitiminde Metin Dışı Okuma ve Söz Varlığının Geliştirilmesi: Kuvayi Milliye Destanı'nın Kullanımı Örneği
2016
Dergi:  
Uluslararası Eğitim Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkçe eğitimi için 2005 yılı önemli bir değişim ve dönüşüm yılıdır. Tematik ve yapılandırıcı bir yaklaşım, öğrencilerin eğitimini okul sınırlarıyla sınırlandırmayı kaldırmış, onların yaşantılarından yola çıkarak yeni öğrenmeleri içselleştirmelerini hedeflemiştir. Bu yüzden ders kitaplarındaki metinlerin seçimi kadar bunları destekleyecek ek okumaların, ders dışı etkinliklerin ve faaliyetlerin önemi artmıştır. Bu yüzden metin dışı (ders kitaplarındaki metinlerin) okumalara imkân veren eserlerin tespit edilmesi ve dil eğitiminin yapıldığı temalarla ilişkilendirilmesi Türkçe eğitimine büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada Kurtuluş Savaşı’nı edebi bir dille ve tarihi gerçeklere uygun olarak anlatan Kuvayi Milliye Destanı’nın metin dışı okumalarda kullanıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Bunun için iki ayrı önemli değişken mercek altına alınmıştır: Birincisi Kuvayi Milliye Destanı’nın söz varlığı, ikincisi ise Kuvayi Milliye Destanı’nın tema ve alt temalara uygunluğu. Söz varlığına ait veriler, belge tarama yöntemiyle Baskın 2015a ve Baskın 2015b çalışmalarına benzer biçimde toplanmıştır. Kuvayi Milliye Destanı’nın tema ve alt temalara uygunluğu için de temalar listelenmiş, destanın içeriğinin hangisine uygun olduğu işaretlenmiştir. İnceleme neticesinde Kuvayi Milliye Destanı’nın temel söz varlığı (isimler ve isim soylular), terimler ve fiiller bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu, ortaokul öğrencilerinin söz varlığını desteklediği, ortaokuldaki 14 temanın 12’sine uygun olduğu, okunması kolay bir eser olduğu için de rahatlıkla metin dışı okumalarda kullanılabileceği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uluslararası Eğitim Bilim ve Teknoloji Dergisi
Uluslararası Eğitim Bilim ve Teknoloji Dergisi