Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 648
 İndirme 110
Sosyal Adaletsizlik, İnsan Hakları ve “Mültecilik”
2019
Dergi:  
Posseible Düşünme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Adaletin ne olduğu ve bir toplumda nasıl gerçekleşebileceği felsefecilerin en eski sorunlarındandır. Kimileri iktidarla, özneyle, biyopolitikayla ilişkisinde adaleti ele alırken, kimi düşünürler de onu insan haklarıyla ilgisinde ele almakta, insan haklarının korunmasıyla adaletin gerçekleşmesi arasındaki bağlantıya işaret etmektedirler. Günümüzün kimi düşünürleri “adalet”i, özellikle de “sosyal adaletsizlik” kavramını “insan hakları” kavramıyla ilişkisinde ele almaktadır. Nasıl ki “adalet” kavramı, bir durum olarak “adaletsizlik”le karşılaşmanın sonucunda ortaya çıkan bir fikir, bir düşünce ise, “insan hakları” kavramının da, “adalet” kavramı gibi mevcut insan hakları ihlallerinin gözlenmesinden yola çıkarak türetilen bir düşünce olduğu görülmektedir. İnsan hakları ihlalleri de “sosyal adaletsizlik” gibi mevcut bir durum, bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, “sosyal adaletsizlik”in dolaylı korunan temel haklarla ilgili bir insan hakları sorunu olduğu görülmektedir. Daha çok gelir dağılımındaki adaletsizliğe ilişkin bir sorun olarak algılanan “sosyal adaletsizlik, ekonomik bir sorun olmasının yanında, etik ve politik bir sorundur. Bugün, dünyamızdaki sosyal adaletsizlik ya da küresel adaletsizlik, terör saldırılarının, yoksul ülkelerde karşımıza çıkan iç savaşların ve çoğu zaman bunlarla ilintili olan göçün en temel nedenlerinden biridir. Çığ gibi büyüyen bir küresel bir sorun olarak ‘mülteci krizi’, göz ardı edilemeyecek bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bugün, dünyamızda giderek artan göç seliyle, yaşadıkları yerleri terk eden insanlarla karşı karşıyayız. Hayatta kalmak ya da daha iyi koşullarda yaşamak için evini yurdunu terk edip kendilerine yeni bir yurt arayanlar, yurtsuzluk, yoksulluk, ayrımcılık, kültürel farklılık gibi nedenlerle, misafir oldukları ülkelerde de kimi etik, politik ve ekonomik sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Ülkelerinden ayrılan mülteciler kırılgan gruplar arasında sayılmaktadır. Misafir oldukları ülkelerde, çoğu zaman hiçbir sosyal ve ekonomik hakka sahip olmayan kadın, çocuk, engelli ya da yaşlı mültecilerin ise çoklu kırılganlıkla karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Bu çalışmada, sosyal adaletsizlik kavramından yola çıkılarak, temel ve dolaylı korunan hakların neler oldukları sorularına değinilecek, sosyal adaletsizlikle temel haklar arasındaki bağlantı açıklığa kavuşturulmaya çalışılacaktır. Bununla birlikte, mülteci sorununun neden yalnızca ekonomik ve siyasal bir sorun olmayıp, aynı zamanda etik de bir sorun olduğu sorusuna sosyal adaletsizlik kavramıyla ilgisinde yanıt verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Social injustice, human rights and “asylum”
2019
Yazar:  
Özet:

It is one of the oldest questions of philosophers about what justice is and how it can happen in a society. While some deal with justice in relation to power, essence, biopolitics, some thinkers deal with it in relation to human rights, they point out the link between the protection of human rights and the realization of justice. Some today’s thinkers are discussing “justice”, especially the concept of “social injustice” in relation to the concept of “human rights”. As the concept of “justice” appears to be an idea that arises as a result of the encounter of “injustice” as a situation, the concept of “human rights” also appears to be an idea that arises from the observation of existing human rights violations, such as the concept of “justice”. Human rights violations are also present in a state of "social injustice" as a fact. Moreover, it appears that "social injustice" is a human rights issue relating to indirectly protected fundamental rights. More perceived as a problem relating to injustice in income distribution, "social injustice is, in addition to being an economic problem, an ethical and political problem. Today, social injustice or global injustice in our world is one of the main causes of terrorist attacks, domestic wars that we face in poor countries, and often associated immigration. As a growing global problem, the “immigrant crisis” is faced with us as a problem that cannot be neglected. Today, in our world, we face increasing immigration flood, people who leave where they live. Those who leave their home to survive or live in better conditions and seek a new home, for reasons such as homelessness, poverty, discrimination, cultural diversity, and in the countries where they are guest, they also face ethical, political and economic problems. Refugees from their countries are among the vulnerable groups. In the countries where they are guest, women, children, disabled or elderly refugees who often have no social and economic rights are faced with multiple vulnerabilities. In this study, starting from the concept of social injustice, the questions of what the fundamental and indirectly protected rights are will be addressed, the connection between social injustice and fundamental rights will be made clear. However, the question why the refugee issue is not only an economic and political problem, but also an ethical problem will be answered in interest with the concept of social injustice.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Posseible Düşünme Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 129
Atıf : 113
Posseible Düşünme Dergisi