Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 88
 İndirme 21
Şer‘iyye Sicillerine Göre XIX. Yüzyılın İlk Yarısındaki Osmanlı-Rusya İlişkilerinin Kıbrıs’a Yansıması: Konsoloslar, Tüccarlar ve Ticaret
2019
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Osmanlı Devleti ile Rusya’nın XIX. yüzyılın ilk yarısındaki uluslararası ilişkileri ticaret ve konsolosluk kurumu etrafında incelendi. Çalışmanın amacı iki devlet arasındaki kırılgan siyasî, askerî ve diplomatik ilişkilerin bir Doğu Akdeniz adası olan Kıbrıs üzerindeki ticarî tesirlerini tespit etmektir. Bunun için konsolosluk faaliyetleri ve ticarî ilişkilerin incelenmesi tercihen seçildi. Konu, Osmanlı Arşivi vesikaları ile Kıbrıs arşivlerindeki Şer’iyye Sicilleri’nde yer alan belgelere istinaden incelendi. Çalışmanın sonunda; Rusya tüccarlarının Kıbrıs’ta iki devlet arasındaki anlaşmalar çerçevesinde ticaret yaptıkları, yüzyılın başındaki savaşların Osmanlı Devleti tarafından üretilen resmî evrakın yazım üslubuna olumsuz ifadelerle yansıdığı ve sıcak savaş dönemlerinde Kıbrıs’ta fiyat dalgalanmaları olduğu görüldü. 1821 yılında başlayan Mora isyanında Rusya Konsolosluğu'nun Rumlara destek vermesi sebebiyle ilişkiler dondurulmuştur. Barış dönemlerinde ise Rusya tüccarları ve konsolosları Kıbrıs’ın taşra köylerindeki yerli halk ile de temasta bulunmuştur. Tanzimat devri başlarından itibaren konsolosların adadaki muhassıllarla işbirliği yaptıkları, bu vesileyle iltizam işlerinin işleyişine müdahale imkânı kazandıkları ve mültezimler aleyhinde ada yöneticileri üzerinde baskı kurdukları görülmektedir. Osmanlı Devleti’nin İngiltere’ye 1838 yılında Balta Limanı Ticaret Antlaşması’yla verdiği hakların İngiltere tüccarlarına sağladığı tekel statüsünü kırmak amacıyla, Rusya tüccarlarına vergi ödemeksizin Osmanlı ülkesinden ihracat yapma imkânı sağlanmıştır. Bu döneminbelirgin dış politika eylemi olan büyük devletlerin arasında denge kurma siyaseti, genelde Osmanlı ülkesi, özelde Kıbrıs adasında Rusya’ya ihracat gümrüğü rejiminde avantajlar sağlanması suretiyle ticari olarak da uygulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

According to the 19th edition. The Reflection of the Ottoman-Russian Relations in the First Half of the Century on Cyprus: Consulates, Trader and Trade
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the Ottoman State and the 19th of Russia. International relations in the first half of the century were studied around the trade and consular institution. The aim of the study is to identify the commercial settlements of the fragil political, military and diplomatic relations between the two states on Cyprus, an Eastern Mediterranean island. For this purpose, the consulate activities and trade relations were preferably chosen to be examined. The subject was examined by the Ottoman Archive and the documents in the archives of the Cyprus. At the end of the study, the Russian traders trade in Cyprus in the framework of the agreements between the two states, the wars in the early century reflected in negative expressions to the writing of the official document produced by the Ottoman State, and there were price volatilities in Cyprus during the wartime period. During the Moran revolt in 1821, the relations were frozen because the Russian Consulate supported the Romans. During the peace period, Russian merchants and consoles were also in contact with the indigenous people in the Tachra villages of Cyprus. From the beginning of the Tanzimat period, it is seen that the consulates cooperated with the rebels on the island, at this occasion they gained the opportunity to interfere with the functioning of their imperial work and pushed the island’s rulers against the refugees. In order to break the unified status of the rights granted by the Ottoman State to Britain by the Balta Port Trade Treaty in 1838, the Russian traders were given the opportunity to export from the Ottoman country without tax payments. The policy of balancing between the major states, which were the outstanding foreign policy action of this period, was generally commercially implemented by providing advantages in the regime of the Ottoman country, especially on the Cyprus island, of exporting customs to Russia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.098
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi