Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 117
 İndirme 40
Adana ve Osmaniye Ağızlarında Belirsiz Geçmiş Zaman Biçimbirimlerinin Çekimli Fiillerde Doğrudanlık Bağlamında Görünümleri
2019
Dergi:  
Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye Türkçesinde, –DI/-DU belirli geçmiş zaman, –mIş/-mUş ve Türkiye Türkçesi ağızlarında kullanılan -IK/-UK belirsiz geçmiş zaman ekleri olayın zaman çizgisi üzerinde konuşma anından önceki herhangi bir noktada gerçekleştiğini gösteren işaretleyicilerdir. Bu geçmiş zaman işaretleyicileri, çekimli fiillerde her zaman ve yalnızca olayın gerçekleştiği zamanı işaretleme işlevinde değil, bununla beraber bilgiyi edinme yolunu da işaretlemek için kullanılmaktadır. Bilgi, doğrudan ya da dolaylı olarak edinilir. –DI/-DU biçimbirimi bilginin doğrudan edinilmesini işaretlerken, –mIş/-mUş ve-IK/-UK biçimbirimleri ise bilginin dolaylı edinme yolunu işaretlemektedir. Ancak Adana ve Osmaniye illeri ağızlarında kimi örneklerde,nadir de olsa, –mIş/-mUş ve -IK/-UK eklerinin doğrudalık da işaretleyebildiği görülebilmektedir. Doğrudanlık, konuşanın bilgiyi aracı yollarla değil de doğrudan deneyimleyerek edindiğini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu bağlamda konuşan olay ya da duruma şahit olmuştur yani olay/durum kesin ve gerçektir ya da konuşan olay/duruma şahit olamamıştır ancak olay/durumun gerçekleştiğini görmüş kadar emindir. Türkiye Türkçesi standart dilinde çok sayıda doğrudanlık bağlamında değerlendirmeler yapılmıştır, ancak her bölge ağzının kendi kullanım özelliklerini yaratabileceği ve bu kullanım özelliklerinin bölgeden bölgeye değişiklik gösterebileceği düşüncesi ile bu çalışmada Adana ve Osmaniye ağızlarında kullanılan –mIş/-mUş ve –IK/-UK biçimbirimlerinin, asılında birer dolaylılık işaretleyicisi olmalarına rağmen, doğrudanlık bağlamında görünümleri incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Adana ve Osmani̇ye Agizlarinda Beli̇rsi̇z Gecmi̇s Zaman Bi̇ci̇mbi̇ri̇mleri̇ni̇n Ceki̇mli̇ Fi̇i̇llerde Dogrudanlik Baglaminda Gorunumleri̇
2019
Yazar:  
Özet:

In Turkish, -DI/-DU specific past time, -mIş/-mUş and -IK/-UK uncertain past time attachments are indicators that the event occurred at any point prior to the moment of speech on the time line. These past time markers are used to mark not always and only the time when the event occurs, but also the way to obtain information. Information is obtained directly or indirectly. -DI/DU formatting indicates the direct acquisition of information, while -MIS/MIS and -IK/UK formatting indicates the way of indirect acquisition of information. But in the mouths of Adana and Osmaniye, some examples, though rare, can be shown to be the truth of -mish/mush and -IK/UK additions. Directness is a term used to express that the speaker obtains information by means, not by means of direct experience. In this context, the speaker has witnessed the event or situation, that is, the event/situation is certain and true or the speaker has not witnessed the event/situation but is as sure as he has seen the event/situation occurring. There are many assessments in the context of directness in the Turkish language standard, but the idea that each region mouth can create its own use characteristics and that these use characteristics can vary from region to region with this study used in the mouths of Adana and Osmaniye -mish/mish and -IK/UK forms, although they are actually a indirect indicator, the appearance in the context of directness has been studied.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 189
Atıf : 835
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini