Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 246
 İndirme 64
Çin Halk Cumhuriyeti Dış Politikasında Afganistan
2019
Dergi:  
KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ
Yazar:  
Özet:

Çin Halk Cumhuriyeti’nin dış politikası kuruluşundan itibaren tarihsel-kültürel, jeopolitik ve ideolojik koşullamalara bağlı olarak şekillenmekle birlikte Soğuk Savaş döneminin formatlarına uyumla bazı değişimlere de uğramıştır. Radikal dış politika dönüşümü ise 1980’lerde Deng Xioping liderliğinde benimsenen yeni ekonomik yaklaşımla eş zamanlı olarak belirmeye başlamış ve bu politik tutum Çin’in dünyaya açılmasına imkân sağlamıştır. Bu dönemden itibaren ÇHC ekonomik gelişme ve kalkınmaya odaklanırken, aynı zamanda “barış içinde kalkınma” yaklaşımı çerçevesinde komşular ve yakın çevre ile iyi ilişkiler kurmayı, bölgesel işbirliği ve diyalog zeminleri oluşturmayı amaçlamıştır. ÇHC bu tür bir yaklaşımla sağlanacak güvenlik ve istikrar ortamının ekonomik ve ticari ilişkilere muhtemel katkısını önemsemektedir. Bu bağlamda periferisindeki bir devlet olan Afganistan ile özel bir ilişkiler süreci deneyimlemektedir. Çin dış politikasının Afganistan meselelerine ilgisi dönemsel değişimler geçirmekle birlikte 1979 yılında başlayan Sovyet askerî müdahalesi bu ülkenin ÇHC dış politikasındaki önemini artırmıştır. Günümüzde Afganistan’daki güvenliksiz ve istikrarsız ortam ile bu durumun istenmeyen etkileri Pekin yönetiminin gündeminde öne çıkmaktadır. ÇHC neoklasik realist paradigmalar bağlamında Afganistan kaynaklı tehditleri önemsemekte ve bunları bölgesel ölçekte tesir edebilecek yarı-liberal yaklaşımlar kullanarak bertaraf etmeye çalışmaktadır. Bununla birlikte ÇHC ve Afganistan arasındaki ilişki biçimi salt komşuluk ilişkileri ile sınırlandırılamayacak bir derinlik arz etmektedir. Zira, Afganistan’ın 2001 yılından beri batılı aktörlere ev sahipliği işlevi Çin’i Soğuk Savaş’ın çevreleme olgusunun pekiştirdiği tehdit algılamalarına sürüklemektedir. Bu çalışmada; ÇHC dış politikasının tarihsel dönüşümü ve Afganistan ile ilişkileri incelenmiştir. Bu çerçevede dünyada son kırk yıldır çok boyutlu bir kriz alanı olan Afganistan’ın Çin açısından arz ettiği önem değerlendirilmiştir.       

Anahtar Kelimeler:

Ci̇n Halk Cumhuri̇yeti̇ Dis Poli̇ti̇kasinda Afgani̇stan
2019
Yazar:  
Özet:

Since the establishment of the People's Republic of China's foreign policy has been shaped according to historical, cultural, geopolitical and ideological conditions, but has also undergone some changes in accordance with the formats of the Cold War period. The radical foreign policy transformation began to appear simultaneously with the new economic approach adopted by Deng Xioping in the 1980s, and this political attitude made it possible for China to open to the world. Since this period, the Czech Republic has focused on economic development and development, but it has also aimed at building good relations with neighbors and close surroundings, creating regional cooperation and dialogue groundwork in the framework of the "peaceful development" approach. The CCC considers the potential contribution of the security and stability environment to economic and commercial relations by such a approach. In this context, a state in its peripheral Afghanistan is experiencing a special relationship process. While the interest of China’s foreign policy in Afghanistan has passed periodic changes, the Soviet military intervention, which began in 1979, has increased the importance of the country’s foreign policy in the Czech Republic. Today, with the uncertain and unstable environment in Afghanistan, the unwanted effects of this situation are highlighted on the agenda of the Beijing government. In the context of the neoclassical realistic paradigms, the CPC is considering the threats arising from Afghanistan and attempting to eliminate them using semi-liberal approaches that can put them on a regional scale. However, the form of relations between the Czech Republic and Afghanistan provides a depth that is unlimited to merely neighbourhood relations. Zira has been pushing China as a host of western actors since 2001 to the threat perceptions that the circumference of the Cold War has strengthened. This study examined the historic transformation of the Czech Republic’s foreign policy and its relations with Afghanistan. In this context, the importance of Afghanistan, a multi-dimensional crisis area in the world over the past four decades, has been assessed by China.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ

Alan :   Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.006
Atıf : 1.936
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini