Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 19
 Görüntüleme 344
 İndirme 66
Osmanlı-türk Devlet Geleneğinde Modernleştirici Unsur Olarak Bürokratik Elitler
2007
Dergi:  
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede Osmanlı-Türk devlet geleneğinde modernleştirici bir unsur olarak görülen bürokratik elitler ve bürokratik elitlerin modernleşme sürecinde toplumla ilişkileri incelenmiştir. Osmanlı-Türk devletlerinde süregelen bürokratik yönetim geleneğinin yansıması olan bürokratik elitizm, Osmanlı-Türk toplumsal yapısı ve devlet sistemi elitizmi besleyen özelliklere sahip olduğundan dolayı devlet ve toplum hayatında önemli bir yer edinmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nda kul sistemi ile toplumdan ayrı bir zümre olarak gelişen bürokratik elitler, tarihsel olarak devlet ve toplum yapısında modernleştirici bir rol oynamışlardır. Bürokratik elitlerin bu rolü, Tanzimat döneminden itibaren daha belirgin hale gelmiştir. Devlet ve toplum hayatındaki modernleştirici bir rol üstlenen bürokratik elitler, toplumu yönetilmesi ve modernleştirilmesi gereken yığınlar olarak görmüşlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut yönetim yapısının ve bürokratik örgütlenmesinin temeli, Tanzimat dönemi reformları ile atılmıştır. İmparatorluk bürokrasinin biçimsel yönü ile birlikte, yönetim gelenekleri ve siyasal kültürü de Cumhuriyet yönetimine intikal etmiştir. Cumhuriyet yönetimine intikal eden önemli bir unsurda bürokratik elitizmdir. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında modernleştirici bir misyona sahip olan elitizm, günümüzde de varlığını sürdürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 692
Atıf : 5.698
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini