Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 95
 İndirme 12
 Sesli Dinleme 1
Demre Cayinin Paleocografi̇ Donem Vadi̇ Degi̇si̇kli̇kleri̇ ve Beymelek Lagunu’nun Jeomorfoloji̇k Evri̇mi̇ Demre Creek Paleogeography Period Valley Changes and Geomorphic Evolution Of Beymelek Lagoon
2012
Dergi:  
Doğu Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ouml;zet Demre ccedil;ayı, yaklaşık 1000 km 2 lik havza genişliği ve 22 km 2 lik alan kaplayan deltasıyla Guuml;neybatı Anadolu'nun en ouml;nemli akarsularından biridir. Demre deltasının doğusunda yeralan Beymelek laguuml;nuuml; ise Demre ccedil;ayı aluuml;vyonlarının hakim guuml;ney ruuml;zgarlarının etkisindeki kıyı dinamikleriyle Beymelek koyu ouml;nuuml;ne yığılması sonucu oluşmuştur. Karstik kaynaklarla beslenen gouml;l, buguuml;nuuml;n koşullarında guuml;neybatısındaki delta alanı ve kıyı kordonları dışında Demre ccedil;ayı havzasından bağımsızdır. Bu araştırmada, Demre ccedil;ayının Neojen douml;neminde kurulduğu, ouml;nceleri Beymelek koyuna, daha sonra da koyun guuml;neybatısından Akdeniz'e douml;kuuml;lduuml;ğuuml; belirlenmiştir. .Ayrıca, Demre ccedil;ayının Pliyosen-Alt Pleistosen douml;nemi boyunca kullandığı bu vadileri, bouml;lgenin tektonik aktivitesi ve iklim salınımlarının etkisiyle terkederek Orta Pleistosenden itibaren buguuml;nkuuml; vadisinde akmaya başladığı belirlenmiştir. Demre ccedil;ayının paleocoğrafi douml;nemlerdeki vadi değişiklikleri ve Beymelek koyu ile ilişkisini ortaya koymayı amaccedil;layan bu araştırmada, Demre ccedil;ayı havzasının jeolojik- jeomorfolojik ouml;zellikleri ayrıntılı olarak ele alınmış ve ouml;zellikle havzanın kuruluşundan Holosen ouml;ncesine kadar olan gelişimi aydınlatılmaya ccedil;alışılmıştır. nbsp; Anahtar Kelimeler: Demre Ccedil;ayı, Beymelek Laguuml;nuuml;, Batı Toroslar, Alacadağ, Guuml;lmez Dağı, Fluuml;viyal Topografya, Karst Topografyası, Paleocoğrafya. nbsp; Abstract Demre Creek is one of the most important rivers of Southwest Anatolia with its basin width of about 1000 km 2 and its delta of 22 km 2 . Beymelek Lagoon on the south of Demre delta was formed by accumulation of Demre Creek alluvial deposit before Beymelek Bay through coastal dynamics under the effect of prevailing south wind. The lake fed by karstic sources is independent of Demre Creek basin except for southwest delta and sandbars. In this research, it was determined that Demre Creek was formed during Neogene Period and that it first flowed into Beymelek Bay and later into the Mediterranean Seanbsp; from the southwest of the bay. Also, Demre Creek used these valleys throughout Pliocene-Lower Pleistocene Periods, but left these places due to tectonic activities and climatic fluctuations of the area and started to flow from its current valley during Middle Pleistocene. nbsp;In this research, which aimed to determine the relation between the valley changes of Demre Creek during Paleogeography Periods and Beymelek Bay, geologic and geomorphologic characteristics of Demre Creek basin were analyzed in details and especially the evolution of the basin from its formation to Prior Holocene was dealt with. nbsp; Key Words: Demre Creek, Beymelek Lagoon, Western Taurus, Alacadağ Mountain, Guuml;lmez Mountain, Fluvial Topography, Karst Topography, Paleogeography.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Doğu Coğrafya Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Doğu Coğrafya Dergisi