Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 3
BİLGİ TEMELLİ YETENEK YÖNETİMİ YAKLAŞIMININ ÖRGÜTSEL YENİLİK ÜZERİNE ETKİSİ
2023
Dergi:  
Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)
Yazar:  
Özet:

Günümüzde belirsizliklerin gün geçtikçe arttığı koşullarda, şirketlerin rekabet gücü belirsizliklere ne kadar hızlı tepki verebildiklerine bağlıdır. Ürün ve süreçlerinde sürekli yenilik yapabilen şirketler, her türlü değişime daha hızlı yanıt verebilirler. Bir şirketin yenilik yapabilme yeteneği sadece yeteneklerle mümkündür. Ancak, doğru yetenekleri bulmak, çekmek, geliştirmek ve elde tutmak şirketler için giderek daha zor hale gelmektedir. Kaynak temelli bir perspektiften bakıldığında, yetenek şirketlerin rekabet gücünü etkileyen en stratejik kaynaklardan biridir. Bu durum hem akademisyenlerin hem de uygulayıcıların yetenek yönetimine olan ilgisini artırmaktadır. Yetenek yönetimi üzerine yapılan akademik çalışmaların sayısı artmaya devam etmektedir. Endüstriyel toplumdan bilgi toplumuna geçişle birlikte, şirketler için önemli bir başka kaynak da bilgi haline gelmiştir. Bilgi, yenilik için de önemli bir kaynaktır. Bilgi temelli bir perspektiften bakıldığında, yenilik mevcut bilgiden yeni bilgi üretme sürecidir. Bu çalışmada, yenilik için son derece önemli olan yetenek yönetimi, bilgi odaklı bir perspektiften incelenmekte ve bu yaklaşımın ürün ve süreç yeniliği üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Çalışmada ayrıca yenilikçi kültürün aracı rolü de değerlendirilmektedir. Tüm değerlendirmeler, Türkiye'nin en büyük 1.000 sanayi kuruluşundan 102 orta veya üst düzey İK yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirilen bir anket aracılığıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda, bilgi temelli yetenek yönetimi yaklaşımının ürün ve süreç yeniliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, bilgi odaklı personel yönetiminin yeni ürünler ve iş modelleri geliştirme sürecinde oynadığı kritik rolü vurgulamakta ve bu etkinin, yenilikçi örgüt kültürlerinin etkisinden daha ağır basabileceği düşünülmektedir. Şirketlerin yenilik yapma yeteneklerini artırmak ve hızlı değişen iş ortamında rekabet güçlerini sürdürebilmeleri için, çalışanların bilgi ve beceri gelişimine öncelik vermelidirler. Örgütler, örgüt kültürü, yenilik sonuçları ve yetenek yönetimi arasındaki karmaşık ilişkilerin farkında olmalı ve taktiklerini bu ilişkilere göre ayarlamalıdırlar.

Anahtar Kelimeler:

The impact of the approach of basic skills management on the authentic innovation
2023
Yazar:  
Özet:

In the circumstances in which uncertainty is increasing day by day, the competitive power of companies depends on how quickly they can respond to uncertainty. Companies that can constantly innovate their products and processes can respond faster to any kind of change. The ability of a company to innovate is possible only with the skills. However, finding, attracting, developing andining the right talents is becoming increasingly difficult for companies. From a resource-based perspective, talent is one of the most strategic resources affecting the competitiveness of companies. This situation increases the interest of both academics and practitioners in talent management. The number of academic studies on talent management continues to increase. With the transition from industrial society to information society, it has become another important source of information for companies. Knowledge is also an important source of innovation. From a knowledge-based perspective, innovation is the process of generating new knowledge from existing knowledge. In this study, talent management, which is extremely important for innovation, is studied from an information-focused perspective and the impact of this approach on product and process innovation is discussed. In the study, the instrument of innovative culture is also assessed. All the assessments were made through an survey conducted with the participation of 102 middle or high-level HR managers from the largest 1,000 industrial institutions in Turkey. The research has found that the information-based skill management approach has a positive impact on product and process innovation. The research findings emphasize the critical role that information-focused staff management plays in the process of developing new products and business models, and it is believed that this effect could be more heavy than the impact of innovative organizational cultures. In order for companies to increase their innovation capabilities and to maintain their competitive strength in a rapidly changing business environment, they must prioritize employees’ knowledge and skills development. Organizations should be aware of the complex relationships between the organization culture, the outcomes of innovation and the management of abilities and their tactics should be adjusted according to these relationships.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of A Knowledge-based Talent Management Approach On Organizational Innovation
2023
Yazar:  
Özet:

In today's conditions where uncertainties are increasing day by day, the competitiveness of companies depends on how fast they can react to uncertainties. Companies that can continuously innovate in their products and processes can respond faster to all kinds of changes. A company's ability to innovate is only possible with talents. However, finding, attracting, developing and retaining the right talents is becoming increasingly challenging for companies. From a resource-based perspective, talent is one of the most strategic resources that affect the competitiveness of companies. With the transition from industrial society to knowledge society, another important resource for companies has become knowledge. Knowledge is also an important resource for innovation. Innovation is the process of producing new knowledge from existing knowledge from a knowledge-based perspective. In this study, talent management, which is extremely important for innovation, is examined from a knowledge-centric perspective and the impact of this approach on product and process innovation is discussed. The mediator role of an innovative culture is also evaluated in the study. All evaluations were assessed through a survey conducted with the participation of 102 mid or top-level HR managers from Turkey's largest 1000 industrial organizations. As a result of the research, it was found that the knowledge-based talent management approach has a positive impact on product and process innovation. The research's findings underscore the crucial role that knowledge-centric personnel management plays in fostering the development of new products and business models, and they opine that this impact may even outweigh that of innovative organizational cultures. To improve their ability to innovate and maintain competitiveness in the fast-paced business climate, organizations should give employees' knowledge and skill development top priority. Organizations should also be aware of the intricate relationships that exist between organizational culture, innovation outcomes, and talent management, and they should modify their tactics in accordance with these relationships.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 123
Atıf : 62
2023 Impact/Etki : 0.065
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
427/520

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q4
197/239

Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)