Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 3
Nitelik Uyuşmazlığı Nedeniyle İş Aramamanın Sosyoekonomik Faktörlerle İlişkisi: Türkiye Örneği
2021
Dergi:  
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye işgücü piyasasında işgücü arz ve talebi arasındaki nitelik ve/veya beceri uyuşmazlığı, kendi niteliklerine göre bir iş bulamayacaklarını düşünenlerin iş aramaması sonucunu da beraberinde getirmektedir. Umudu kırılmışların yaklaşık olarak yarısını oluşturan bu grubun varlığı önemli bir kaynak kullanım etkinsizliği nedenidir ve kalıcı olarak işgücünün dışında kalması, işgücü piyasası ve ekonominin geneli için bir tehdit unsuru oluşturmaktadır. Bu çerçevede çalışmanın amacı, işgücü niteliği uyumsuzluğu nedeniyle iş aramama ile bireyin ve hanenin sosyoekonomik faktörleri arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Bu ilişki, çalışmada harcanabilir hane geliri bilgisini de içeren 2015-2017 dönemi TÜİK Hanehalkı Bütçe Anketi ham verileri kullanılarak lojistik regresyon yöntemi ile incelenmektedir. Elde edilen bulgular, kişinin yaşının, sağlık sigortası kapsamında olmasının, hanede yer alan çocuk sayısının ve hanede kişi başına düşen yıllık reel harcanabilir gelir düzeyinin nitelik uyuşmazlığı nedeniyle iş aramama olasılığını artırdığını, kişinin evli olması, daha eğitimli olmasının ve kadın olmasının ise bu olasılığı azalttığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Of Not To Search Jobs Due To Qualification Mismatch and Socioeconomic Factors: Turkish Case
2021
Yazar:  
Özet:

Qualification and/or skill mismatch between the labor supply and demand brings up the state of not to search jobs for those who don’t believe there are no jobs matching their qualifications. The presence of those who don’t search for jobs because of the qualification mismatch which constitutes almost half of the discouraged workers in the Turkish labor market is also a cause of a substantial inefficiency issue of the allocation of the resources. A permanent disengagement of this group from the labor force constitutes a risk for the labor market and the whole economy as well. This paper aims to reveal the relationship between not seeking a job due to the qualification mismatch and the socioeconomic factors of the individual as well as of the household. The relationship is analyzed with a logistic regression using TÜİK Household Budget Survey microdata for the period 2005-2017 which involves information about the household’s disposable income level. The results show that an individual’s age, being under health insurance coverage, the number of children in the household, and the level of average per-capita disposable annual real income in the household is associated with a higher probability of not seeking jobs due to labor qualification mismatch. Besides, being a female, being married and higher education is associated with a lower probability.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 5.712
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini