Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 5
KARAKOYUNLU (MENUAHİNİLİ) ARKEOLOJİK MERKEZİNİN GEÇ DEMİR ÇAĞI SÜRECİNE İLİŞKİN GÖZLEMLER
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

Menuahinili olarak tanımlanan arkeolojik merkez, Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesinin 2,6 km. güneydoğusunda alçak bir lav akıntısı tepesi üzerinde bulunmaktadır. Bu merkez ile ilgili ilk araştırmalar 19. Yüzyılın sonlarında Rus bilim insanları tarafından başlatılmış olup geride kalan yaklaşık 150 yıllık süreçte yerli yabancı birçok bilim insanının hemfikir olduğu üzere ilgili arkeolojik merkez Menuahinili olarak tanımlanmıştır. Urartu Kralı Menua’ya ait Taşburun ve/veya Başbuluk-Bulakbaşı yazıtları ile haberdar olunan antik kentin Urartu Krallığı sonrasında Geç Demir Çağı’nda da yoğun bir kullanıma sahne olduğu anlaşılmaktadır. 2021 yılı araştırmaları kapsamında çalışma yapılan arkeolojik merkezde ateş çukuru bu ateş çukurlarına entegre libasyonlar, Geç Demir Çağı’na tarihlenen çanak çömlek parçaları ve bir tane heykelcik kafası tespit edilmiştir. Orta Aras Havzası’nın Iğdır Ovası ile Ağrı Dağı’nın doğuda iç içe geçtiği alanda bulunan arkeolojik merkezin İran ve Ermenistan’a olan yakınlığı merkezin Geç Demir Çağı’nda kullanılmış olma ihtimalini güçlendirmektedir. Menuahinili olarak adlandırılan arkeolojik merkezde Geç Demir Çağı’na tarihlenen bulgular bu makalenin özünü oluşturmaktadır

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Observations Regarding The Late Iron Age Process Of The Karakoyunlu (menuahi̇ni̇li̇) Archaeological Center
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

The Arhaeological center, defined as Menuahinili is 2,6 km. from Karakoyunlu district of Iğdır southeast of it is on a low lava flow hill. The first researches on this center were starded by Russian scientists at the end of the 19 century, and in the past 150 years, as many local and foreign scientists agree the relevant archaeological center was defined as Menuahinili. It is understood that the ancient cidy which is known with the Taşburun and/or Başbulak-Bulakbaşı inscirptions belonging to the Urartian King Menua was the sceene of intense use in the Late Iron Age after the Urartu Kingdom. In the city where the work was carried out with the scope of the 2021 researches, libations integrated into these fire pits, potsherdes from the Late Iron Age and a figurine head were found. The proximity that the archaeological center to Iran and Armenia located in the area where the Iğdır Plain of the Middle Aras Basin and Mount Ararat intertwine in the east, strengthens the possibility that the center was used in the Late Iron Age. Findings dated to the Late Iron Age in the archaeological center called Menuahinili constitute the core this article.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








AMİSOS

Alan :   Filoloji; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 181
Atıf : 197
AMİSOS