Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 14
Çin Dış Politikasında Süreklilik ve Değişim
2023
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

1949 yılında kurulan Çin Halk Cumhuriyeti, uluslararası politikadaki rolünü sürekli bir şekilde artırabilmeyi başardı. 2000’li yıllardan itibaren Çin küresel bir aktör ve güç haline geldi. Çin'in dünya ekonomisinde ve siyasetinde giderek artan bir etkisi bulunmaktadır. Ekonomik ve askeri gücü arttıkça Çin’in bölgesel ve küresel bir hakimiyet arayışında olma ihtimali çok sayıda aktörü tedirgin etmektedir. Bu nedenle Çin'in bölgesel ve küresel politikalarını anlamak büyük önem arz etmektedir. Çin küresel bir güç haline geldikçe, ülkenin dış politikasına yönelik belirsizlikler artmaktadır. 1978’ten itibaren uluslararası sistemle entegre olmaya çalışan Çin, artık mevcut uluslararası örgütlere alternatif oluşturabilecek girişimlerden kaçınmamaktadır. Son yıllarda dış politikada sert söylemler kullanmaktan kaçınmayan Çin, giderek daha iddialı bir tutum benimseye başladı. Çin’in tutum ve davranışlarında ne ölçüde değişim olduğu ve bunların ne ölçüde süreklilik arz ettiği merak konusudur. Bu çalışmanın temel amacı, Çin’in dış politika amaç, strateji ve araçlarında süreklilik arz eden ve değişim gösteren unsurları belirlemektir. Çalışmada Çin dış politikasındaki genel eğilimler analiz edilmektedir. Çin’in son dönem dış politikasında yaşanan değişimlerin daha çok söylem düzeyinde kaldığı tespit edilmektedir. Bu değişimlerin, ülkenin geleneksel dış politika eğilimlerinden ciddi bir sapma olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna varmaktadır. Aşağılanma yüzyılının kayıplarının telefi edilmesi ve Çin komünist partisinin iktidarının korunması gibi Çin dış politikasında süreklilik arz eden unsurları hala geçerli olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Continuity and Change In China’s Foreign Policy
2023
Yazar:  
Özet:

Founded in 1949, the People's Republic of China has succeeded in steadily increasing its role in international politics. Since the 2000s, China has become a global actor and power. China has an increasing influence in the world economy and politics. As its economic and military power increases, the possibility of China's pursuit of regional and global dominance worries many actors. Therefore, it is of great importance to understand China's regional and global policies. As China becomes a global power, uncertainties about the country's foreign policy increase. China, which has been trying to integrate with the international system since 1978, no longer avoids initiatives that can create an alternative to existing international organizations. China, which has not avoided using harsh rhetoric in foreign policy in recent years, has started to adopt an increasingly assertive stance. It is a matter of curiosity to what extent China's attitudes and behaviors have changed and to what extent they are continuous. The main purpose of this study is to determine the constant and changing elements in China's foreign policy goals, strategies, and means. In this study, general trends in Chinese foreign policy are analyzed. It is determined that the changes in China's recent foreign policy are mostly at the level of discourse. It concludes that these changes cannot be considered a serious deviation from the traditional foreign policy trends of the country. Persistent elements of Chinese foreign policy, such as making up for the losses of the century of humiliation and preserving the power of the Chinese Communist Party, are still valid.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 276
Atıf : 1.214
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi