Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 63
 İndirme 10
 Sesli Dinleme 1
Grup Çalışmasının Sosyal Hizmet Bölümü Öğrencilerinin Kişisel Gelişim Becerilerine Etkisi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa’da öğrenim gören sosyal hizmet bölümü lisans öğrencilerinin grup çalışmasıyla etkili iletişim, stres yönetimi ve öfke kontrolü konularında kişisel gelişim becerilerini arttırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu grup çalışmasının oturumlarına İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa’da öğrenim gören üçüncü sınıf sosyal hizmet bölümü lisans öğrencilerinden 11 kişi katılmıştır. Grup çalışması sekiz oturumdan oluşacak şekilde planlanmıştır. Grup çalışmasında, öğrencilerin kişisel gelişim becerilerini arttırmaya yönelik etkili iletişim, stres yönetimi ve öfke kontrolü konuları çalışılmış ve her bir konu başlığı için iki haftalık süre ayrılmıştır. 8 hafta süren oturumların ilk ve son oturumlarında öğrencilere “Kişisel Gelişim Yönelimi Ölçeği – II (KGYÖ – II)” uygulanmış olup; diğer konuların çalışmalarının yapıldığı grup oturumlarında ise konu ile ilgili olan oturumların başında ve sonunda sırasıyla “Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği”, “Stresle Başa Çıkma Ölçeği” ve “Kişiler Arası İletişim Becerileri Ölçeği” uygulanarak yapılan ön test – son test çalışması sonucundan elde edilen veriler irdelenmiştir. Bulgular: Veriler SPSS Statistics 22.0 programında analize tabi tutulmuş ve ilgili varsayımların işlem öncesi – sonrası T-Testi’nin kullanımı ile analizi sağlanmıştır. Yapılan grup çalışmasının sonucunda; katılımcılara ilk ve son hafta uygulanan Kişisel Gelişim Yönelimi Ölçeği ön test ve son test puanları arasındaki fark incelendiğinde istatistiksel olarak da olumlu bir sonuç göze çarpmakta ve anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Diğer yandan “Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği”, “Stresle Başa Çıkma Ölçeği” ve “Kişiler Arası İletişim Becerileri Ölçeği”nin ön test-son test analizinde istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilememiştir. Sonuç: Öğrencilerinin kişisel gelişim becerilerini arttırmaya yönelik yapılan bu grup çalışması sürecine genel olarak bakıldığında birinci oturumun başında ve sekizinci oturumun sonunda uygulanan Kişisel Gelişim Yönelimi Ölçeği’ne ait ön test ve son test puanları incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığının görülmesi bu grup çalışmasının öğrencilerin kişisel gelişim becerilerini güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Çalışmanın sonuçlarının sosyal hizmet bölümü lisans eğitimi sürecinde yapılacak olan kişisel gelişim odaklı grup çalışmalarına ve gruplarla sosyal hizmet uygulamasına örnek olması yönüyle literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Group Work On The Personal Development Skills Of The Social Service Department Of Students
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to enhance the personal development skills in the topics of effective communication, stress management and control of anger with the group work of the Bachelor’s Social Services Department studying at the University of Istanbul - Surrahpaşa. Tools and Methods: 11 students from the third-class social service department who studied at the University of Istanbul - Surrahpaşa took part in the sessions of this group work. The group work is planned to be composed of eight sessions. The group study studied the topics of effective communication, stress management and anger control aimed at improving students’ personal development skills, and a two-week period was allocated for each subject title. In the first and last sessions of the 8 weeks sessions, students were applied "Personal Development Scale - II (CGY - II)" and in the group sessions where the studies of other subjects were carried out at the beginning and end of the sessions related to the subject, accordingly, "Continuous Anger and Anger Expression Scale", "Stress Measure" and "Interpersonal Communication Skills Scale" the data obtained from the results of the test study. Results: The data has been analyzed in the SPSS Statistics 22.0 program and the relevant assumptions have been provided with the use of the T-Test before and after processing. As a result of the group work, the personal development orientation scale applied to the participants in the first and last weeks, when the difference between the pre-test and the final test points is examined, statistically a positive result is seen and there is a significant difference. On the other hand, a statistically meaningful result was not achieved in the preliminary test-final analysis of "Continuous Anger and Anger Expression Style Scale", "Stress Measure" and "Interpersonal Communication Skills Scale". Result: In general, when we look at this group work process aimed at improving students’ personal development skills, the first and eighth session, when the first test and final test points of the personal development orientation scale are studied, a statistically meaningful difference is seen, this group work has shown that the student’s personal development skills are enhanced. It is believed that the results of the study will contribute to the literature in order to be an example of personal development-oriented group work that will be carried out in the social service department’s degree training process and the social service practice with groups.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini