Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 3
Sürekli Kaygı, Başa Çıkma ve İnternet Bağımlılığı Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Çalışma
2023
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Birkaç çalışma, başa çıkma yaklaşımları, sürekli kaygı, her gün internette geçirilen saatler ve ergenlerde internet bağımlılığı arasındaki ilişkileri araştırmıştır. Bununla birlikte, bu değişkenler arasındaki ilişkinin Türkiye bağlamında açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu nedenle, baş etme yaklaşımlarının internet bağımlılığı üzerindeki etkilerini sürekli kaygı ve günlük olarak internette geçirilen saatler üzerinden ortaya koyarak bir yapısal eşitlik modeli oluşturmayı amaçladık. Araştırmanın türü gereği, araştırma verileri “amaçsal örnekleme” yöntemiyle toplanmıştır. Bu çalışmaya interneti akademik çalışmadan çok eğlence için sıklıkla kullanan ergenler bu araştırmaya dahil edilmiştir. Yapılan G-power analizi, araştırmaya en az 146 katılımcının katılması gerektiğini ortaya koymuştur. KTO Karatay Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu'nun 10.10.2022 tarih ve W-6-300-44716 sayılı kararına göre etik kurul onayı alınmıştır. Liselerde okuyan 370 genç, Survey Monkey tarafından sağlanan bir bağlantıyı kullanarak araştırmaya katılmıştır. Katılımcılar Çocuklar ve Gençler için Başa Çıkma Ölçeği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri ve Gençler için İnternet Bağımlılığı Testi - Kısa Form'u doldurmuşlardır. Katılımcılara istedikleri an anketten çıkabilecekleri bilgisi verilmiştir. Problem çözme, davranışsal ve bilişsel kaçınmanın, sürekli kaygı ve günlük çevrimiçi geçirilen saatler aracılığıyla gençlerin bağımlılık yaratan internet kullanımını yordadığı ortaya çıkmıştır. Sonuçlar, ortaya çıkan YEM modelin uyum değerleri göz önüne alındığında yeterli olarak değerlendirilmiştir. Bir başka sonuç, başa çıkma yaklaşımlarının ergenlerin bağımlılık yapıcı internet kullanımını etkili bir şekilde açıkladğını ortaya koymuştur. Bu çalışmanın sonuçları, gençlerin kullandıkları başa çıkma yöntemlerinin, sürekli kaygı düzeylerinin ve her gün çevrimiçi olarak geçirdikleri saatlerin, internete ne ölçüde bağımlı olduklarını açıklamaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Study Into The Association Between Trait Anxiety, Coping and Internet Addiction
2023
Yazar:  
Özet:

Several studies have investigated the relationships between coping approaches, trait anxiety, hours spend online daily, and internet addiction in teenage. Nevertheless, the relationship between these variables should be clarified in the Turkish context. Therefore, we aimed to build a structural equation model for the first time by discovering the impacts of coping approaches on internet addiction through trait anxiety and hours daily spent online. Because of the type of study, the research data were collected through "purposeful sampling." According to the decision of KTO Karatay University, Human Research Ethics Committee dated 10.10.2022 and numbered W-6-300-44716, ethics committee approval was obtained. People who often use the Internet for fun rather than academic study were requested to participate. A G-power calculation suggested that there should be at least 146 participants. Three hundred seventy teenagers who study at high schools took part using a link provided by Survey Monkey and completed the Coping Scale for Children and Youth, the State-Trait Anxiety Inventory, and the Young Internet Addiction Test – Short Form. Participants were informed they might quit the survey at any moment they wanted. It was uncovered that problem-solving, behavioral, and cognitive avoidance predicted teenagers’ addictive internet use through trait anxiety and hours spent online daily. Our results indicate that the SEM model was adequate, and a good model fit was seen. Overall, we can conclude that teenagers are risky for adolescents to be addicted to the Internet. Another point is that coping approaches effectively explain teenage addictive internet use. The outcomes of this study show that the methods of coping, levels of trait anxiety, and hours spent online daily that teens employ may help explain the degree to which they are addicted to the internet. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini