Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 7
Türk Bankacılık Sektöründeki Mevduat Dolarizasyonu ile USD/TRY Döviz Kuru ve Tüketici Güven Endeksi Arasındaki İlişki: 2012:01 – 2022:01
2022
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mevduat dolarizasyonu yerleşik kişilerin değer biriktirirken ulusal para birimi yerine yabancı para birimlerini tercih etmesi olarak tanımlanmaktadır. Türk bankacılık sektörünün yabancı para mevduat/toplam mevduat oranı özellikle son yıllarda hızla artarak %60 seviyesini aşmıştır. Mevduat dolarizasyonuna neden olan unsurların belirlenmesi dolarizasyona yönelik alınacak tedbirler açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmada 2012:01 – 2022:01 tarihleri arasındaki aylık verilerden yararlanılarak Türk bankacılık sektöründeki yabancı para mevduat/toplam mevduat oranı ile tüketici güven endeksi ve USD/TRY döviz kuru arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek için Engle-Granger eşbütünleşme testi, değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü belirlemek için ise Granger nedensellik testi uygulanmıştır. Engle-Granger eşbütünleşme testinde mevduat dolarizasyonu ile USD/TL kuru ve tüketici güven endeksi değişkenleri arasında uzun dönemli karşılıklı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık Granger nedensellik testinde mevduat dolarizasyonu ile tüketici güven endeksi arasında karşılıklı bir nedensellik ilişkisi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca mevduat dolarizasyonundan USD/TRY kuruna doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu ancak USD/TRY kurundan mevduat dolarizasyonuna doğru bir nedensellik ilişkisi olmadığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between The Deposit Dollarization In Turkish Banking Sector With Usd/try Exchange Rate and Consumer Confidence Index: 2012:01 – 2022:01
2022
Yazar:  
Özet:

Deposit dollarization is defined as resident people's preference for foreign currencies instead of national currency when accumulating value. Turkish banking sector’s foreign currency deposits/total deposit ratio has increased rapidly, especially in recent years, and has exceeded 60%. Determining the factors that cause deposit dollarization is important in terms of measures to be taken for dollarization. In this research, the relationship between the foreign currency deposit / total deposit ratio in the Turkish banking sector with the consumer confidence index and the USD/TRY exchange rate was analyzed using monthly data between 2012:01 - 2022:01. The Engle-Granger cointegration test was used to analyze the relationship between the variables, and the Granger causality test was implemented to determine the direction of the relationship between variables. There is a long-term reciprocal relationship between the USD/TRY exchange rate and consumer confidence index variables with deposit dollarization detected in the Engle-Granger cointegration test. Besides, no mutual causality relationship between deposit dollarization and consumer confidence index was detected in the Granger causality test. In addition, it has been determined that there is a one-way causality relationship from deposit dollarization to USD/TRY rate, but there is no causality relationship from USD/TRY rate to deposit dollarization.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 351
Atıf : 2.279
2023 Impact/Etki : 0.387
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi