Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 10
MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER TAKİPTEKİ KREDİLER ÜZERİNDE SİMETRİK VEYA ASİMETRİK BİR ETKİ YARATIR MI? TÜRKİYE ÖRNEĞİ
2019
Dergi:  
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Türk bankacılık sektörünün Ocak 2005 ile Ağustos 2018 dönemine ait aylık verileri için takipteki krediler ile makroekonomik değişkenler arasındaki ilişkinin varlığı Johansen eşbütünleşme (1991), VECM Granger nedensellik (1988) ve Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Johansen eşbütünleşme sonuçları, anlamlı eşbütünleşme ilişkilerinin değişkenler arasındaki uzun dönemde var olduğunu göstermiştir. VECM’e dayalı Granger nedensellik testine göre, takipteki krediler, piyasa kapitalizasyonu, döviz kuru, sanayi üretim endeksi ve dış ticaret açığı arasında tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenselllik ilişkisinin piyasa kapitalizasyonu hariç makroekonomik değişkenlerden takipteki kredilere doğru olduğu belirlenmiştir. Hatemi-J asimetrik nedensellik testine göre, bulgular tüketici fiyat endeksi hariç takipteki krediler ile diğer makroekonomik değişkenler arasında asimetrik nedensellik ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Analiz sonuçları değişkenler arasında nedensellik ilişkilerinin farklılaştığını ve makroekonomik koşullar değiştikçe takipteki kredilerin etkilendiğini kanıtlar niteliktedir. Bulgular ayrıca Türk bankacılık sistemindeki takipteki kredilerin son küresel finansal kriz öncesi ve sonrası dönemde farklılaştığını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

Do Macroeconomic Variables Have A Symmetric or Asymmetric Effect On Non-performing Loans Evidence From Turkey
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the existence of the relationships between non-performing loans and macroeconomic variables for the monthly data of the Turkish banking sector between January 2005 and August 2018 were analysed through the Johansen cointegration test (1991), VECM Granger causality test (1988) and Hatemi-J asymmetric causality test (2012). The results of the Johansen cointegration test indicated that there are significant cointegration relationships between the variables in long-run. According to Granger causality test based on VECM, unidirectional causalities exists between non-performing loans, market capitalisation, exchange rate, industrial production index and foreign trade deficit. Except for market capitalization, those causality relationships were determined to be directed from the macroeconomic variables to NPLs. Under Hatemi-J (2012) asymmetric causality test, the results revealed that there exists asymmetric causality relation between NPLs and other macroeconomic variables excluding the consumer price index. It is possible to verify as a result of the analysis that the causality relationships between the variables differ and NPLs are affected as long as the macroeconomic conditions change. The results also revealed that the NPLs in the Turkish banking sector are different before and after the recent global financial crisis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 469
Atıf : 733
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty