Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 60
 İndirme 16
Öğretmen Adaylarının Kariyer Kararlarının Algılanan Kariyer Engelleri ve Kariyer Geleceği Açısından İncelenmesi
2020
Dergi:  
Kastamonu Education Journal
Yazar:  
Özet:

Günümüzde karmaşıklaşan iş yaşamında seçeneklerin artması ve uzmanlık alanlarının gelişmesiyle beraber kariyer kararı süreci zorlaşmaktadır. Kültür, cinsiyet, eğitim politikaları ve mesleklerin gelişim düzeyleri gibi faktörler toplumdan topluma değişiklik gösterse de genel anlamda kariyer üzerinde etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra bireylerin yaşam tarzı, sosyoekonomik düzeyi, değer, yetenek ve ilgileri bir yandan kariyer kararını desteklerken diğer yandan da bazı engeller oluşturabilmektedir. Bütün bu değişkenler bir araya geldiğinde kariyer kararı vermek zor bir hale gelmektedir. Bu çalışmada, öğretmen adaylarının kariyer kararlarının algılanan kariyer engelleri ve kariyer geleceği açısından ele alınması amaçlanmıştır. Verilerin toplanması amacıyla iki devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim gören 383’ü kadın, 116’sı erkek olmak üzere toplam 499 öğrenciye Kariyer Kararı Ölçeği, Algılanan Kariyer Engelleri Ölçeği ve Kariyer Geleceği Ölçeği uygulanmıştır. Yapılan t testi sonuçlarına göre Kariyer Kararı Ölçeği’nin bilinçsiz kariyer kararı ve çevresel etmenler alt boyutlarında, Algılanan Kariyer Engelleri Ölçeğinin tüm alt boyutlarında ve Kariyer Geleceği Ölçeği’nin bilgi alt boyutunda erkeklerin lehine, iyimserlik alt boyutunda ise kadınların lehine anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur. Pearson korelasyon analizi sonucunda ise kariyer kararı alt ölçek puanları ile algılanan kariyer engelleri ve kariyer geleceği ölçeklerinin alt ölçek puanları arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca çoklu regresyon analizine göre Algılanan Kariyer Engelleri Ölçeğinde cinsiyet ayrımcılığı, yetenek ve ilgi azlığı ile ilgili etmenler, motivasyon eksikliği ve yetersiz hazırlanma, aile ve çevre etkisi alt ölçek puanları ile kariyer engelleri ölçeğinin kariyer uyumluluğu alt ölçek puanı kariyer kararındaki toplam varyansın %65 yordamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Teachers' Career Decisions Review Of Perceived Career Disadvantages and Career Future
2020
Yazar:  
Özet:

Nowadays, with the increase in options and the development of the fields of expertise in the complex business life, the career decision-making process becomes more difficult. Factors such as culture, gender, educational policies and the level of development of the professions change from society to society, but generally affect the career. In addition, the lifestyle, socio-economic level, values, talents and interests of individuals, on the one hand, support a career decision while on the other hand, can create some obstacles. When all of these variables come together, it becomes difficult to make a career decision. In this study, the aim is to address the career decisions of teachers candidates from the perspective of recognised career barriers and career future. For the purpose of collecting data, 383 students who studied at the educational faculty of two state universities, including women, 116 men, have been applied to a total of 499 career decision scale, detected career obstacles scale and career future scale. According to the results of the test, the unconscious career decision and environmental factors of the Career Decision Scale have found significant differences in the underdimensions of the Career Disadvantages Scale and the knowledge underdimensions of the Career Future Scale in favor of men, and the optimism underdimensions in favor of women. The Pearson correlation analysis found a significant relationship between the low scale scale scale scale scale scale scale scale scale scale scale scale scale scale scale scale. Moreover, according to multiple regression analysis, the scale of Career Disorders Detected is gender discrimination, skill and lack of interest factors, lack of motivation and insufficient preparation, family and environmental impact scale of low scale scale and career disorders scale of career compatibility scale of low scale scale scale is processed by 65% of the total variation of career decision.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Kastamonu Education Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.852
Atıf : 20.001
2023 Impact/Etki : 0.067
Kastamonu Education Journal