Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 65
 İndirme 14
 Sesli Dinleme 1
Ortaokul Öğrencilerine Strateji Öğretiminin Özet Yazma Becerilerine Etkisi
2021
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Metin kavramı, ders kitaplarında öğrencilerin karşılaştığı okuma metinlerini karşılar. Bu metinler bazen öyküleyici bazen de bilgilendirici türde olabilir. Özet yazma, okuduğunu anlamanın en önemli göstergelerinden biridir. Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin özet yazma becerilerini geliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul’da bir ortaokuldaki 7. sınıf öğrencileridir (n=30). Araştırma kapsamında öğrencilere özet yazma eğitimi verilmiş ve dereceli puanlama anahtarı aracılığıyla öğrencilerdeki değişme tespit edilmiştir. Uygulama üç hafta sürmüştür. Bu doğrultuda araştırmada nicel ve nitel verileri bir arada toplayarak araştırma sonuçlarını destekleyen iç içe karma yöntem deseni kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda özet yazma eğitimi verilen deney grubunun anlamlı bir başarı (t=-12,46) gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön testte giriş cümlesi oluşturma, paragraf oluşturma, başlık yazma, bakış açısı belirleme, ana fikirleri ayrıntılardan filtreleme, aktarım kipini doğru bir şekilde kullanma stratejilerinde yeterli bilgiye sahip olmadıkları görülmüştür. Uygulama sonrası öğretmenlerin özetleme stratejileri eğitimi verdiğinde öğrencilerin özetleme becerilerinin geliştiği sonucuna varılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarıyla geliştirilen dereceli puanlama anahtarının ortaokul öğrencileri için de kullanılabileceği ve verilen eğitimin öğrencilerin okuduklarını anlama becerilerine katkı sağladığı hem nicel analiz hem de öğrenci görüşleriyle tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Ortaokul Ogrenci̇leri̇ne Strateji̇ Ogreti̇mi̇ni̇n Ozet Yazma Beceri̇leri̇ne Etki̇si̇
2021
Yazar:  
Özet:

The concept of text meets the reading texts that students encounter in the textbooks. These texts can sometimes be narrative and sometimes informative. Summary writing is one of the most important indicators of understanding what you read. The aim of this research is to develop the computing skills of high school students. The study’s work group is 7th-class students in a secondary school in Istanbul (n=30). In the framework of the research, students were taught to write a summary and the change in students was detected through the degree score key. The application lasted three weeks. In this direction, the research has used an internal mixed method design that supports the research results by gathering quantitative and qualitative data together. The analysis resulted in the conclusion that the group of experiments given to the study of summary writing showed a meaningful success (t=-12,46) . The experiment and control group has found that students do not have sufficient knowledge in the strategies of creating input sentences in the pre-test, creating paragraphs, writing titles, determining perspective, filtering the main ideas from the details, correctly using the transmission chip. The post-application teacher's summary strategies training has come to the conclusion that the students' summary skills are developed. The research has found that the degree score key developed with the teacher candidates can also be used for high school students and that the given education contributes to the skills of students to understand what they read, both by quantitative analysis and by student views.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.379
Atıf : 10.097
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini