Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 84
 İndirme 29
Siyasal Alanda Erkekliğin İnşası: Kürt Siyasi Hareketinde Cinsiyetin Yeniden Konumlanması
2018
Dergi:  
Masculinities: A Journal of Identity and Culture
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Kürt siyasi hareketinin “kadınları özgürleşmeye, erkekleri ise erkekliklerini öldürmeye” çağıran söyleminin gündelik hayatlar içerisindeki ataerkil pazarlıklarda ve erkekliğin inşasında nasıl bir rol oynadığını anlamak üzere yola çıkmıştır.   Bu araştırmanın ana sorunsalı Kürt siyasi hareketinin yasal temsilcisi olan BDP’ nin cinsiyet söyleminin gündelik hayat içerisinde erkek siyasetçiler cephesinden incelemektir. Araştırma konusu; erkeklerin kadınlarla yakın ilişkilerinde (eşleri, kız kardeşleri, anneleri ve kızları) bu  özgürlükçü söylemin nasıl yorumladığı, kadın-erkek ilişkilerinin gündelik yaşam pratiklerinde nasıl kurulduğu ve ataerkilliğin bu özgürlükçü söylem içinde nasıl konumlandığı ana eksenlerindedir. Bu çalışmanın amacı,  ataerkil örüntülerin özgürlükçü söylemin içinden nasıl ve hangi biçimlerde sızarak aile içi pratiklere etnisite ve sosyal sınıf düzleminde yansıdığını tartışmaktadır.   Araştırma için 10 erkek siyasetçi ve 5 siyasetçi yakını(eşi, kızı, annesi, kız kardeşi vb.) ile görüşüldü. Kamusal alanda cinsiyetlerin yeniden belirlenişi, kırılmaya maruz kalan ataerkil örüntüler özel alanda aynı paralellikte ilerlememektedir. Cinsiyet politikasının özel alanda harekete geçmesini etkileyen farklı değişkenler mevcuttur.  Erkeklerin hem kamusal hem de özel alanda bu değişimin öznesi olmadıklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Meydana gelen değişim kimi zaman her anlamda referans aldıkları hareketin öncüleri ve Abdullah Öcalan’ın çizdiği perspektiflerin hayata geçirilmesiyle, itme gücüyle gerçekleşmektedir. Kimi zaman ise hareket içerisinde yapılanmasını oluşturan ve etki alanını genişleten kadın siyasetçiler veya yaşamlarındaki kadınların yön vermeleri ile bir dönüşüm sağlamışlardır.   

Anahtar Kelimeler:

Construction Of Masculinity In The Political Sphere: Re- Positioning Of Gender In Kurdish Political Movement
2018
Yazar:  
Özet:

This study aims to understand the role of the Kurdish political movement that ask for “the women to liberate themselves and the men to kill their masculinities” in the the constructing of masculinities and in the patriarchal bargains in the course of everyday lives. The main problematic of this study is to analyze the gender discourse of the PDP (Peace and Democracy Party, BDP), i.e., the legal representative of Kurdish political movement in Turkey, from the view of the male politicians and in the context of the sociology of personal life.  This thesis is mainly addressing these questions how the men interpret this libertarian discourse in their close relations with the women (their wives, sisters, mothers and daughters), how relations between the men and the women are established during personal life practices and how the patriarchy is positioned in the context of this libertarian discourse. So this study is discussing how and in what forms the patriarchal patterns overrun the libertarian discourse and reverberate in domestic family life in terms of ethnicity, religion and social classes. For this research, I interviewed with ten male politicians and five relatives of the politicians(wife, daughter, mother, sister, etc.). The reformation of genders and the change of patriarchal patterns in public sphere do not conform to patterns in private sphere. There are different variables that shape the gender relations in private sphere. It will not be wrong to assert that the men are not the agents of this change both in public and private sphere. At times, the transformation within the party was possible through the driving leaders of the movement and the perspectives of Abdullah Öcalan who they occasionally may refer on this issue. At other times, the female politicians who are well organized in the movement and have great influence on it, and the other women who are the close relatives of the male politicians are the real causes that transform the male politicians. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Masculinities: A Journal of Identity and Culture

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 99
Atıf : 40
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini