Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 8
Gökkuşağı Alabalıklarında (oncorhynchus Mykiss, Walbaum 1792) Bakır Sülfat Pentahidrat ile Oluşturulan Akut ve Kronik Bakır Toksikasyonunda Patolojik İncelemeler
2017
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada bakır sülfat pentahidrat ile gökkuşağı alabalıklarında deneysel akut ve kronik bakır toksikasyonu modeli oluşturulması ve klinik, makroskobik ve mikroskobik bulgularının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 30 adet gökkuşağı alabalığı iki deneme grubu [(Akut Grup (Grup I), n: 10 - Kronik Grup (Grup III), n:10)] ve iki kontrol grubu [(Akut Kontrol Grup (Grup II), n: 5 - Kronik Kontrol Grup (Grup IV), n: 5) ] olmak üzere dört gruba ayrıldı. Grup I'de bulunan balıklara 2 mg/L 5 gün ve Grup III'te bulunan balıklara ise 0.5 mg/L bakır sülfat pentahidrat olacak şekilde 21 gün uygulandı. Bulgular: Makroskobik incelemede Grup I'de karaciğerler şişkin ve konjesyonluydu. Solungaçlar ödemli, bağırsaklar ise hiperemikti. Grup III'te karaciğerin renginde açılmalar dikkati çekti. Solungaçlar solgun, deri yüzeyi ise mukusla kaplıydı. Grup I'de en belirgin mikroskobik bulguya karaciğerlerde rastlandı. Hepatositlerde dejenerasyonlar, solungaçlarda ödem, hiperemi ve kanamalardan oluşan vasküler lezyonlar ile birlikte epitellerde nekrotik değişiklikler saptandı. Böbrekte, tubulus epitellerinde yaygın dejenerasyonlar ile epitel sitoplazmalarında değişen büyüklüklerde eozinofilik hiyalin damlacıkları mevcuttu. Bakır sülfat pentahidratın düşük dozda verildiği Grup III'te hepatositlerde dejenerasyonlar yaygın olarak görüldü. Olguların tamamında hepatositlerin çekirdeklerinin veziküler görünümde olduğu dikkati çekti. Solungaçlarda hiperplaziler sonucu kalınlaşmalar oldukça belirgindi. Deride epidermisde mukus hücrelerinde artış ile hidropik dejenerasyon görüldü. Öneri: Sonuç olarak, gökkuşağı alabalıklarında su içerisindeki bakır sülfat pentahidrat miktarının alabalık yetiştiriciliğinde dikkate alınması önerilir.

Anahtar Kelimeler:

Patological Studies Of Acute and Chronic Bakery Toxicity Created With Bakery Sulphate Pentahydrate In The Oncorhynchus Mykiss (walbaum 1792)
2017
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to create a experimental model of acute and chronic bakery toxicity in the pentahydrate of copper sulfate and the study of clinical, macroscopic and microscopic findings. In the study, 30 cylinders were divided into two trial groups [(Actual Group (Group I), n: 10 - Chronic Group (Group III), n: 10)] and two control groups [(Actual Control Group (Group II), n: 5 - Chronic Control Group (Group IV), n: 5)]. For fish in Group I, 2 mg/L were administered for 5 days and for fish in Group III, 0.5 mg/L of bakery sulfate pentahydrate for 21 days. In the macroscopic study, the liver in Group I was swollen and conjunctive. The respiratory stains are full, and the intestines are hyperemic. In Group III, he observed the opening of the color of the liver. The skin was thin, and the surface was covered with mucus. The most notable microscopic discovery in group I was found in the liver. Negrotic changes in epithelials were detected along with degenerations, swelling, hyperemia and vascular lesions in the epithelials. In the kidneys, tubulus epithelials were common degenerations and eosinofyl hyalin drops in varied sizes in epithelial cytoplasms. Degenerations in hepatosites were widely observed in Group III, where bakery sulfate pentahydrate was given in low doses. In all the cases, he noted that the nuclei of hepatosites were in the vesicular appearance. The hyperplasia resulted in clotters very clearly. Hydropic degeneration was observed with an increase in mucous cells in the epidermis of the skin. Recommendation: As a result, it is recommended that the amount of bakery sulphate pentahydrate in the water in the crop is taken into account in the crop cultivation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.181
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini