Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Tavşanlarda Deneysel Olarak Oluşturulan Kadmiyum Toksikasyonu Üzerine Patolojik İncelemeler
1999
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Metal alaşımları halinde pillerin, plastik maddelerin ve pigmentlerin yapısına giren kadmiyum (Cd) organizmada pek çok toksikolojik etkiye sahiptir. Enzim inhibisyonuna yol açan ve nükleik asitlere olan affinitelerinden dolayı kanser sebebi de olabilen Cd'un çevre sağlığı açısından önemi düşünülerek, patolojik etkileri deneysel çalışma oluşturularak incelendi. Çalışmada, 24 tavşan kullanıldı ve deneme grubunu oluşturan 18 tavşana, 6 hafta süresiyle her gün 2 mg/kg dozda subkutan yolla kadmiyum verildi. Çalışma süresince deneme grubundan 4 tavşanın öldüğü görüldü. Ölen tavşanların nekropsileri yapılarak doku örnekleri alındı. Periyodik olarak her haftanın sonunda, ölenler de dahil olmak üzere deneme grubundan 3 ve kontrol grubundan 1'er tavşanın, kesilerek nekropsileri yapıldı. Makroskobik olarak karaciğerde büyüme, nekrotik odaklar ve asites dikkati çekti. Mikroskobik muayenede ise karaciğerde hepatositlerde dejenerasyon, nekroz, perivasküler mononüklear hücre infiltrasyonu, safra kanal proliferasyonu gibi bulgular deneme süresince farklı zamanlarda gelişen bulgular olarak kaydedildi. Böbreklerde ise; tubulus epitellerinde dejenerasyon, nekroz ve deskuamasyon, ilerleyen günlerde ölen tavşanlarda tubuluslarda kalsiyum birikimlerinin şekillendiği, beyinde nöron dejenerasyonu ve nekrozun geliştiği görüldü. Ölen tavşanlarda bu lezyonlara ilaveten karaciğer ve böbreklerde hiperemi ve hemorajinin, sağ kalanlara oranla daha şiddetli olduğu dikkati çekti.

Anahtar Kelimeler:

Patological Reviews Of Toxicity Caused By Experimental Toxicity In Potatoes
1999
Yazar:  
Özet:

Cadmium (Cd), which enters the structure of batteries, plastic substances and pigments in the form of metal alloys, has many toxic effects in the body. Considering the importance of environmental health of Cd, which can also be the cause of cancer due to its affinities that lead to enzyme inhibition and nuclear acids, the pathological effects were studied by creating experimental studies. In the study, 24 rabbits were used and 18 rabbits who formed the trial group were given 2 mg/kg cadmium subcutaneously daily for 6 weeks. During the study, four rabbits were found dead. The necropsy of the dead rabbits was taken with tissue samples. Periodically, at the end of each week, necropsy was performed by cutting from the trial group of 3 and 1 rabbits from the control group, including the dead. Makroscopically, it attracted attention to growth in the liver, necrotic concentrations and acid. In the microscopic examination, findings such as degeneration in hepatosites in the liver, necrosis, perivascular mononuclear cell infiltration, proliferation of the gall canal were recorded as findings developing in different times during the test period. In the kidneys, degeneration, necrosis and desquamation in the tubulus epithels, calcium accumulations in the tubulus in the past days, neuron degeneration and necrosis in the brain have developed. In the dead rabbits, the hyperemia and hemorrhage in the liver and kidneys, in addition to these injuries, were more severe than in the survivors.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 1.870
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini