Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 48
 İndirme 17
Giresun Kenti Parklarında Kullanıcı Memnuniyeti
2020
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

Kent içi ve çevresinde yer alan yeşil alanların sağlıklı yaşam alanları oluşturabilmesi bu alanların en iyi şekilde tasarlanması ve planlanmasına bağlıdır. Park gibi aktif veya pasif rekreasyonel faaliyetlerini mümkün kılan yeşil alanlar ise insanların bireysel gelişimleri üzerinde doğrudan bir paya sahip olan, sıkça vakit geçirilen noktalardır. Bu açıdan parklar sadece mekan seçimine dayalı tasarım ile değil hitap ettiği kullanıcı grubuna yönelik olarak tasarlanmalı, kullanıcıları tanımlanmalı, ihtiyaç, talep ve beklentileri karşılamalıdır. Böylece parklar hitap ettiği kesimin ihtiyaçlarını karşılayabilecek dolayısıyla da işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirecektir. Bu amaç doğrultusunda yürütülen anket çalışması Giresun kentinde yer alan 35 adet parkta 400 katılımcı (%60.8 erkek; %39.3 kadın) ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada park kullanıcılarının, 30 yaş ve altında, lise ve üniversite düzeyinde eğitimi olan, 1000 tl altı gelir grubundan öğrenciler oldukları tespit edilmiştir. Anket çalışması sonuçlarından hareketle kent insanının (park kullanıcısının) ortak karakteristik özellikleri, ihtiyaçları, memnuniyet düzeyleri, parkları kullanım özellikleri istatistiksel analiz teknikleri (frekans dağılımları, çoklu yanıt analizi, ki-kare testi) ile tespit edilmiştir. Benzer çalışma sonuçları ile de karşılaştırılan bulgulara göre çoğunlukla yaz aylarında, hafta sonları olmak üzere, öğle vakitlerinde 1-2 saatliğine arkadaşlar veya aileler tarafından ziyaret edilen park alanlarında kullanıcıların güvenlik endişesinden uzak, doğal ortamları arzuladıkları kısacası daha güzel park beklentisi içerisinde oldukları saptanmıştır. Parklar kullanıcılar tarafından kolay ulaşılabilir olarak nitelendirilmektedir ancak parklardan duyulan memnuniyet açısından bakıldığında “orta” düzeyinde değerlendirilmektedir. Sonuç olarak gerek mevcut parkların iyileştirilmesi noktasında gerekse geleceğe yönelik olarak yerel yönetim veya tasarımcılara yardımcı olabilecek öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

User Satisfaction In The City Parks
2020
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

The capacity of green spaces in the city and its surroundings to create healthy living areas depends on the best design and planning of these spaces. The green spaces that enable their active or passive recreational activities such as the park are the places often spent time, which have a direct impact on the individual development of people. From this point of view, parks should be designed not only by design based on the choice of space, but to the user group they address, users should be identified, needs, demands and expectations should be met. Thus, the parks will be able to meet the needs of the section they address, so they will perform their functions in a healthy way. The survey was conducted in accordance with this goal, with 400 participants (60%) in 35 parks located in the city of Giresun. 8 men; 39.3 percent women). The study found that the park users, aged 30 and under, were students from the high school and university level, the income group of 1,000 TL. From the results of the survey, the common characteristics of the city man (park user), needs, satisfaction levels, parks use characteristics were identified by statistical analysis techniques (frequency distribution, multiple response analysis, ki-quarter test). According to the findings compared with similar studies, mostly in the summer months, weekends, in the park areas visited by friends or family for 1-2 hours in the afternoon, the users are far from safety concerns, the natural environments they desire are shortly in the expectation of a better park. Parks are classified as easily accessible by users, but in terms of satisfaction from parks, they are assessed at the "mediate" level. As a result, there are recommendations that can help local governments or designers to improve the existing parks if necessary in the future.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Kent Akademisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 672
Atıf : 1.220
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini