Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 187
 İndirme 48
Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarındaki Soruların Öğrenme Alanlarında Yer Alan Değerler Açısından İncelenmesi
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, ilkokul 4.sınıf ve ortaokul 5, 6, 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarındaki soruların öğrenme alanlarında vurgulanan değerler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma doküman incelemesi yöntemi ile gerçekleşmiştir. Araştırmanın örneklemini Millî Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu kararıyla 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ilkokul ve ortaokullarda okutulmak üzere ücretsiz olarak dağıtılan (4-7) sınıf sosyal bilgiler ders kitapları oluşturmaktadır. Araştırmada öncelikle 2018 Sosyal Bilgiler Öğretim Programı’ndaki her bir öğrenme alanı için vurgulanan değerler belirlenmiştir. Ders kitaplarındaki öğrenme alanlarında yer alan sorular da belirlenen bu değerlere göre analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda sınıf düzeylerine uygun ders kitaplarında yer alan öğrenme alanlarındaki toplam soru sayısı ve belirlenen değerlere uygun soru sayıları farklı temalar halinde nicelleştirilerek tablolar halinde sunulmuştur. Analizler sonucunda hem sosyal bilgiler ders kitaplarındaki öğrenme alanlarında yer alan değer sorularının hem de farklı sınıfların ders kitaplarında yer alan değer içerikli soruların yüzdelik oranlarında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Öğretim programındaki ve ders kitaplarındaki belirlenen bu farklılıklardan dolayı öğrenciler bazı değerleri iyi düzeyde kazanırken bazı değerleri yeterince kazanamayacaktır. Ayrıca öğrenci bir üst sınıfa geçtiğinde öğrendiği değerlerin tekrar işlenmemesinden dolayı unutma gerçekleşecektir. Bu sonuçlar doğrultusunda sosyal bilgiler ders kitaplarındaki değer sorularının arttırılması öğrenme alanlarında vurgulanan değerlere dikkat edilerek soruların hazırlanması ve öğrenme alanlarına göre orantılı bir şekilde dağıtılması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Social Information Review Of Questions In Teaching Books On Values In Learning Areas
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to study questions in primary school 4th and secondary school 5, 6, 7th class social information curricula in terms of the values emphasized in the fields of learning. The study was conducted by the method of document examination. The examples of the study are the National Ministry of Education, Education and Education Council's decision to create class social information lessons that are free of charge distributed in primary and secondary schools in the educational and educational year 2020-2021. The study first determined the highlighted values for each learning field in the 2018 Social Information Curriculum. Questions in the learning fields in the curriculum books are also analyzed according to these determined values. According to the data obtained, the total number of questions in the learning fields contained in the classbooks in accordance with the class levels and the number of questions in accordance with the determined values are quantified in different subjects and presented in tables. The results of the analysis have found that the value questions in the fields of learning in the social information curricula and the value-containing questions in the curricula of different classes differ in percentage ratio. Due to these differences identified in the curriculum and in the curriculum books, students will not be able to gain some values enough while earning some values at a good level. Also, when the student passes to a top class, the forgiveness will occur because the values he learnt are not processed again. In accordance with these findings, it may be recommended that the value questions in the social information curricula are increased and the values emphasized in the learning fields are prepared and distributed proportionally according to the learning fields.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini