Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 7
Otantik Liderliğin Çalışan Performansına Etkisinde Örgütsel Bağlılığın Aracı Rolü
2022
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzün rekabet ortamında örgütlerin sürdürülebilir rekabet avantajının elde edilmesinde çalışanların bireysel performansları önemli belirleyici bir unsur olarak kabul edilir. Bu nedenle yöneticiler, çalışanlarının performanslarını artırma cabasındadır. Araştırmacılar tarafından çalışan performansının öncüllerini tespit etmeye yönelik birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda liderlik en dikkat çeken araştırmalardır. Literatür, liderin çalışan performansını olumlu yönde etkilediğini görüşünü desteklemektedir. Literatürde farklı liderlik tarzlarının çalışan performansı üzerinde etkili olduğu belgelenmiş olmakla birlikte otantik liderliğe yönelik araştırmalar sınırlı seviyededir. Bu nedenle literatürde otantik liderin çalışan performansı üzerindeki etkisini belirmeye yönelik araştırmalar ihtiyaç duyulmaktadır. Otantik lider, çalışanlarını örgütsel hedefler ve çıkarlarla özdeşleştirerek beklentilerin ötesinde performans göstermeye motive eden bir liderlik yaklaşımdır. Ayrıca otantik lider, çalışan performansını etkilemenin yanı sıra çalışanlarda örgütsel bağlılığın oluşmasında da önemli rol oynar. Bu akıl yürütmeden hareketle araştırmada otantik lider, çalışan performansı ve örgütsel bağlılığı içeren kavramsal bir model önerilmiştir. Önerilen modelin test edilmesi için İstanbul’daki konfeksiyon fabrikası çalışanlarından 317 anket verisi elde edilmiştir. Elde edilen anket verileri SSPS-24 ve AMOS-18 programı yardımıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, otantik liderin çalışan performansını ve örgütsel bağlılığı olumlu yönde etkilediği göstermiştir. Bu bulgulara ilave olarak otantik liderin çalışan performansına etkisinde örgütsel bağlılığın aracı rolünün olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılığın aracı rolünü keşfetmek, otantik liderlik ve çalışan performansı arasındaki ilişkinin daha fazla açıklığa kavuşturulmasına yönelik olumlu bir adımdır. Araştırma bulguları literatüre katkı sağlamanın yanı sıra araştırmacıların ve uygulayıcıların ilgisini çekecek sonuçlara sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

The Mediating Role Of Organizational Commitment In The Effect Of Authentic Leadership On Employee Performance
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.618
Atıf : 7.459
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini