Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 131
 İndirme 59
Lider-üye Etkileşiminin Öğretmen Stres, Tükenmişlik ve Depresyonu Üzerindeki Rolü
2019
Dergi:  
Ege Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Örgütlerde performans ve verimlilik artışına katkı sağlayan en önemli kavramlardan biri lider-üye etkileşimidir. Lider-üye etkileşimi, lider ve izleyen arasındaki çift yönlü ilişkiye odaklanmaktadır. Bu araştırmada; lider-üye (okul yöneticisi-öğretmen) etkileşimi ile öğretmenin stres, tükenmişlik ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini; Hatay ilinde bulunan okullarda, 2018–2019 eğitim-öğretim yılında görev yapmakta olan öğretmenler arasından, küme örnekleme yöntemiyle yansız olarak seçilmiş 48 okuldaki 437 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler; Lider-Üye Etkileşim Ölçeği , Stres Ölçeği , Tükenmişlik Ölçeği ve Depresyon Ölçeği vasıtasıyla toplanmıştır. Ölçüm modeli, değişkenlerin birbiriyle istatistiki olarak anlamlı ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Yapısal eşitlik modellemesi sonuçları; lider-üye etkileşiminin, öğretmenlerin stres ve tükenmişlik düzeyleri üzerinde istatistiki açıdan anlamlı ve negatif olarak etkisi olduğunu göstermektedir. Lider-üye etkileşimi; öğretmenlerin depresyon düzeylerini, stres ve tükenmişliğin tam aracılık etkisiyle negatif olarak etkilemektedir. Elde edilen bulgulara dayalı olarak; öğretmenlerin negatif duygularını azaltmak veya oluşumunu önlemek için okul yöneticisi-öğretmen etkileşiminin kaliteli olması gerekli görülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Lider-uye Etkilesiminin Ogretmen Stres, Tukenmislik ve Depresyonu Uzerindeki Rolu
2019
Yazar:  
Özet:

One of the most important concepts that contribute to the improvement of performance and efficiency in organizations is lead-member interaction. Lead-member interaction focuses on the bilateral relationship between the leader and the followers. This study aims to reveal the relationship between the lead-member interaction (school manager-leader) and the teacher’s level of stress, exhaust and depression. The work is designed in the relative scanning model. The sample of the study; 437 teachers in 48 schools in the Hatay province, from the teachers who are in charge in the 2018-2019 educational year, are selected in a non-reflective manner by the group sample method. The data is collected through the Leader-Member Interaction Scale, Stress Scale, Extinction Scale and Depression Scale. The measurement model indicates that the variables have a statistically meaningful relationship with each other. The results of structural equality modeling show that lead-member interaction has a statistically meaningful and negative impact on teachers’ stress and exhaust levels. Lead-member interaction negatively affects the depression levels of teachers, with the full mediation effect of stress and exhaust. Based on the findings obtained, it is necessary to have a quality of school manager-leader interaction to reduce or prevent the negative emotions of teachers.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ege Eğitim Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 414
Atıf : 6.064
2023 Impact/Etki : 0.618
Ege Eğitim Dergisi