Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 7
İbn Haldun’un Mukaddime İsimli Eserinin Yabancılaşma Sorunsalı Çerçevesinde Karşılaştırmalı Bir Analizi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Hem sosyolojik hem psikolojik hem de felsefi, geçirilen modernleşme süreçleri düşünüldüğünde de siyasal ve tarihsel bir anlam taşıyan “yabancılaşma olgusu”, farklı düşünürlerce birbirinden farklı çerçevede yorumlanmıştır. Gerek Batı düşüncesinde gerekse Türk düşününde yabancılaşma denilince ‘istenmeyen bir durum, olgu’ tanımlarının yapıldığı görülmektedir. Genel olarak insanın kendi özünden, doğal ve toplumsal çevresinden, ürününden koparak onların egemenliği altına girmesi şeklinde tanımlanabilecek yabancılaşma kavramı, insanı makineleştiren ve köleleştiren bir medeniyet biçimine karşı oluşan başkaldırının bir simgesi haline gelmiştir. 14. yüzyılın yetiştirdiği önemli bir İslam düşünürü olan ve birçok bilimin kurucusu olduğu gibi sosyolojinin de kurucusu olarak kabul gören İbn Haldun’un belirlemelerini yabancılaşma bağlamında değerlendirdiğimizde, çağdaş düşüncedeki tanımlamalara ne kadar yaklaştığını, yabancılaşma boyutlarına denk gelecek örnekler sunduğunu anlamaktayız. İbn Haldun, doğal ve sosyal (kültürel) çevrenin insana kişiliğini kazandırdığını ve onu şekillendirdiğini anlatmıştır. İnsan alışkanlıklarının kölesi olmuş ve bilinçsizlik içine düşmüş, özgürlüğünü ve yaratıcılığını yitirmiştir (yani yabancılaşmıştır). Öyleyse yapılacak olan şey, insanı şekillendiren doğal ve sosyal çevrenin mümkün olduğu kadar sağlıklı hale getirilmesidir. Eğitim, aile gibi toplumsal kurumlar ve siyasi güç, baskı ve zulümden uzak durarak bireyin yaratıcı gücünü artırmalı, onu özgürleştirmelidir. Tüm bunlara rağmen, Haldun’a göre devletler ve milletler ihtiyarlık dönemine girdiklerinde çözülme, dağılma (asabiyyetin bozulması) gerçekleşecektir; bu sonuç kaçınılmazdır. Çalışmada, bu temel kabul özelinde, İbn Haldun’un birçok disiplin için çok değerli veriler sunan ünlü eseri “Mukaddime”nin birinci cildi yabancılaşma olgusunun unsurları ve boyutları açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Comparable Analysis Of Ibn Haldun's Work Named Mukaddime In The Context Of Foreignization Problem
2022
Yazar:  
Özet:

The “event of alienation” which has a political and historical meaning when considering both sociological and psychological and philosophical modernization processes, is interpreted by different thinkers in different frameworks. If it is necessary in the Western thought, when foreignization is called in the Turkish thought, it appears that the definitions of "unwanted situation, fact" are made. In general, the concept of alienation, which can be defined in the form of the entrance of man from his own essence, from his natural and social environment, from his product to his sovereignty, has become a symbol of the rebellion against a form of civilization that machinerizes and slave man. 14 . When we evaluate the definitions of Ibn Haldun, an important Islamic thinker that the century has grown up and the founder of many sciences, as well as the founder of sociology, in the context of alienation, we realize how close he approached the definitions in contemporary thought and presented examples that are equal to the dimensions of alienation. Ibn Haldun said that the natural and social (cultural) environment has given the person and shaped it. He has become the slave of his habits and has fallen into unconsciousness, has lost his freedom and creativity (i.e. has become a stranger). So what should be done is to make the natural and social environment that shapes man as healthy as possible. Education, social institutions and political power, such as the family, should increase and liberate the individual’s creative power by avoiding pressure and persecution. Despite all this, according to Haldun, when the states and nations enter the ageing period, the dissolution, disintegration (disintegration of asset) will occur; this result is inevitable. In the study, in this basic acceptance, the famous work of Ibn Haldun that offers very valuable data for many disciplines “Mukaddime” The first skin is evaluated comparatively in terms of the elements and dimensions of the outstanding phenomenon.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini