Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 99
 İndirme 23
Duygusal Emeğin Tükenmişlik Üzerindeki Etkisinde İş Stresinin Aracı Rolü : Bir Yapısal Eşitlik Modeli Çalışması
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Toplu taşıma şoförleri hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Her gün milyonlarca vatandaşımız toplu taşıma aracı kullanmaktadır. Bu araçların sevk ve idaresini sağlayan şoförler de bu sebeple önemlidir. Bu süreçte şoförlerin sorumlulukları ve bu sorumluluk gereği duygusal emekleri, iş stresi ve tükenmiş düzeyleri üst seviyededir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı duygusal emeğin tükenmişlik üzerindeki etkisinde iş stresinin aracılık rolünün araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Kapadokya Bölgesi’nde toplu taşıma hizmeti sunan toplam 284 şoförden anket aracılığıyla veri toplanmıştır. Çalışmada öncelikle değişkenler arasındaki ilişkiyi ele alan araştırmalar incelenmiş ve bu doğrultuda hipotezler oluşturulmuştur. Elde edilen veriler ışığında, SPSS ve AMOS programları kullanılarak araştırma hipotezleri sınanmıştır. Ölçek geçerliliği için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılarak, değişkenler arası ilişkiler tespit edilmiş ve yapısal eşitlik modeli (YEM) ile modelin uyum iyiliği testleri ile korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Aracılık rolünü test edebilmek için ise dolaylı etkilerin anlamlılığına bakılmış ve bunun için Process Makro yöntemi kullanılmıştır. Yapısal eşitlik modelinin analizi neticesinde duygusal emeğin tükenmişliği anlamlı olarak etkilediği (p<0,05) ve iş stresinin tükenmişliği anlamlı olarak etkilediği (p<0,05) tespit edilmiştir. Duygusal emeğin ise iş stresini anlamlı olarak etkilemediği bulgusuna ulaşılmıştır. Process Makro sonuçlarına göre duygusal emeğin tükenmişlik üzerindeki etkisinde iş stresinin aracılık rolü tespit edilememiştir. Bu bulgu duygusal emeğin tükenmişlik üzerindeki etkisinin bir kısmının iş stresi üzerindeki geçmediği anlamına gelmektedir. Çalışmanın alan yazınına teorik ve pratik olarak katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda çalışmanın gelecekte yapılacak olan çalışmalara ve uygulayıcılara ışık tutması yönünde çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Work Stress In The Impact Of Emotional Work On Fatigue: A Structural Equality Model Study
2021
Yazar:  
Özet:

Public transportation drivers have an important place in our lives. Millions of our citizens use public transportation every day. Drivers who provide transport and management of these vehicles are also important. During this process, the responsibilities of the drivers and due to this responsibility, their emotional work, work stress and exhaust levels are at the highest level. Therefore, the purpose of this research is to investigate the role of mediation of work stress in the impact of emotional work on exhaust. For this purpose, data were collected through the survey of a total of 284 drivers offering public transport services in the Kapadokya Region. The study first examined the relationship between the variables and in this direction the hypotheses were created. In light of the obtained data, research hypotheses have been tested using SPSS and AMOS programs. The verifying factor analysis (DFA) for scale validity has been conducted, the intervariable relationships have been identified and the correlation and regression analysis have been conducted with the structural equality model (YEM) and the model's conformity test. In order to test the role of the mediation, the meaning of indirect effects was considered and the process macro method was used for this. The analysis of the structural equality model found that emotional work significantly affects the exhaust (p<0,05) and work stress significantly affects the exhaust (p<0,05). It is found that emotional work does not significantly affect work stress. According to the Process Makro results, the role of mediation of work stress in the impact of emotional work on exhaust has not been identified. This finding means that some of the impact of emotional work on exhaust does not pass on work stress. It is believed that the study will contribute to the field writing in theoretical and practical terms. In this context, a number of recommendations have been made to keep the work to be done in the future and to the practitioners.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini