Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 92
 İndirme 48
The Dynamics Of Marital Satisfaction Of The Parents Of Children With Autism: A Mixed Method Study
2019
Dergi:  
Anadolu Journal of Educational Sciences International
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı otizmli çocuk ebeveynlerinin eş destek algıları ile evlilik doyumunun düzeyi, yordayıcıları ve kaynaklarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda nicel ve nitel verilerin kullanıldığı bir karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmaya 0-6 yaş arasında otizmli çocuğu olan 147 ve aynı yaş aralığında normal gelişim gösteren çocuğu olan 142 ebeveyn katılmıştır. Tüm katılımcıların evlilik süreleri 2-16 yıl arasında değişmektedir. Nicel veriler Eş Destek Ölçeği ve Evlilik Yaşamı Ölçeği aracılığıyla toplanmış, verilerin analizinde çok yönlü MANOVA testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Nitel veriler ise 9 baba ve 12 anneden üç ayrı odak grup görüşmesi aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yapılmıştır. Nicel bulgular otizmli çocuk ebeveynlerinin normal gelişim gösteren çocuk ebeveynlerine göre hem eşlerinden gördükleri destek algılarının hem de evlilik doyum düzeylerinin düşük olduğunu ortaya koymuştur. İki grup eş destek algısının alt boyutları bakımından karşılaştırıldığında; otizmli çocuk ebeveynlerinin duygusal destek, takdir etme desteği ve sosyal ilgi desteği algılarının normal çocuk ebeveynlerinden düşük olduğu, iki grubun sadece maddi yardım ve bilgi desteği algısı bakımından farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ayrıca otizmli çocuk annelerinin evlilik doyumlarının anlamlı yordayıcıları sırasıyla duygusal destek, takdir etme desteği, sosyal ilgi desteği ve maddi yardım ve bilgi desteği iken; babaların evlilik doyumunda sadece takdir etme desteği anlamlı bir yordayıcıdır. Nitel veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu aracılığıyla toplanmıştır. Nitel analizlerde evlilik doyumunda hem anneler hem de babalar için “çocuğun engel durumunu kabul etme” ve “partner olarak birbirine zaman ayırma”, sadece anneler için “çocuğun sorumluluğunu paylaşma”, “eşi tarafından yalnız bırakılma” ve “partner olarak duygusal paylaşımda bulunma”, sadece babalar için ise “takdir görme” ve “iletişimsel sorunlardan kaynaklı anlaşılamama” evlilik doyumunda ana temalar olarak ortaya çıkmıştır. Bulgular otizmli çocuğa sahip anne ve babalara verilecek psikolojik desteğin onlar için ön plana çıkan sorunlar temelinde yürütülmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca bulgular ebeveynlerin evlilik ve eş destek algısı düzeylerinin başka hangi dinamiklerle ilgili olabileceğinin araştırılması gerektiğini düşündürmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

The Dynamics Of Marital Satisfaction Of The Parents Of Children With Autism: A Mixed Method Study
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the level, contributors and resources of marriage satisfaction with the perceptions of parental support of autistic children's parents. For this purpose, a karma method is used in which quantitative and qualitative data are used. The study included 147 parents with autistic children aged 0-6 and 142 parents with normal development in the same age range. The period of marriage for all participants varies between 2-16 years. Quantitative data collected through the Couple Support Scale and the Marriage Life Scale, the analysis of the data used a multi-faceted MANOVA test and regression analysis. Qualitative data was collected through three separate focus group interviews from 9 fathers and 12 mothers and content analysis was carried out. Nicel findings have shown that autistic child parents have a low level of support perceptions from their spouses and marriage satisfaction, compared to normal development of child parents. When compared with the lower dimensions of the equal support perception of the two groups, it has been determined that the perceptions of emotional support, appreciation support and social interest support of autism child parents are lower than the normal child parents, the two groups are not different only in terms of the perception of financial assistance and information support. As well as the meaningful contributors to the marriage satisfaction of autism child mothers are, respectively, emotional support, appreciation support, social interest support and financial assistance and information support; the support to appreciation only in the marriage satisfaction of fathers is a meaningful contributors. Qualitative data was collected through a semi-structured interview form developed by researchers. In quality analyses, marriage satisfaction has appeared as the main topics of marriage satisfaction for both mothers and fathers as "accepting the child's obstacle" and "spending time with each other as a partner", only for mothers as "sharing the child's responsibility", "lating alone by the spouse" and "not being emotionally shared as a partner", and only for fathers as "recognition" and "incomprehension caused by communication problems". The findings show that the psychological support to parents with autism children should be carried out on the basis of the problems that are in front of them. The findings also suggest that it is necessary to investigate what other dynamics the levels of parental marriage and parental support perception may be related to.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Anadolu Journal of Educational Sciences International

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 301
Atıf : 2.049
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini